Search
Close this search box.

Pandemija covida-19 se v Evropi ne umirja, javno življenje ustavlja vse več držav

Naraščanje števila okužb s koronavirusom po Evropi se ne umirja, zato države po vrsti uvajajo strožje ukrepe, vse več jih ustavlja javno življenje in uvaja karanteno. Slovaška je začela testiranje celotnega prebivalstva z antigenskimi testi. Spodbudna vest prihaja iz Avstralije, kjer prvič po petih mesecih niso zaznali lokalnega prenosa okužbe.

V sosednji Avstriji so v zadnjem dnevu ob 28.742 testih potrdili 4956 novih okužb s koronavirusom, kar je doslej največ ob koncu tedna, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Umrlo je še 21 bolnikov s covidom-19, od izbruha epidemije skupaj 1130.

Zaradi eksponentne rasti okužb bodo v Avstriji od torka v veljavi strožji ukrepi za zajezitev novega koronavirusa, je v soboto sporočil avstrijski kancler Sebastian Kurz. Med drugim bodo uvedli policijsko uro, zaprli kulturne ustanove in gostinske obrate. Kot je dejal Kurz, so ukrepi, ki bodo v veljavi do konca novembra, nujni, da bi se izognili preobremenjenosti na oddelkih intenzivne nege.

Število okužb je še naprej visoko tudi pri južnih sosedih. Na Hrvaškem so tako v zadnjem dnevu opravili 8026 testov na covid-19, potrdili pa 2179 novih okužb s koronavirusom, umrlo je še 16 covidnih bolnikov. V Istri so v zadnjem dnevu zabeležili 34 novih okužb, pozdravilo pa se je 41 covidnih bolnikov. V primorsko-goranski županiji so v zadnjem dnevu potrdili 115 okužb.

Ukrepe za zajezitev širjenja virusa so na Hrvaškem zaostrili v ponedeljek, a še niso pokazali učinka. Od tedaj je po vsej državi prepovedano zbiranje več kot 50 oseb na javnih dogodkih. Za poroke, pogrebe in druge zasebne dogodke velja omejitev 30 oseb. Šole ostajajo odprte. Športna tekmovanja bodo lahko potekala samo brez gledalcev.

Novo zaostritev ukrepov pripravlja tudi italijanska vlada, po poročanju medijev naj bi se to zgodilo prihodnji teden. Med drugim naj bi odredili zaprtje nekaterih žarišč, kot je Milano. Nekaterim pa že dosedanje omejitvene ukrepe dojemajo kot prestroge. V Firencah so se petkovi protesti proti ukrepom sprevrgli v hude izgrede. Na desetine protestnikov je prevračalo smetnjake ter policiste obmetavalo s petardami in molotovkami.

Zaradi strmega naraščanja okužb z novim koronavirusom ukrepe zaostrujejo tudi druge evropske države. V Belgiji, ki ima največje število okužb na 100.000 prebivalcev v EU, bodo tako v ponedeljek med drugim zaprli trgovine z nenujnim blagom, zaprti bodo frizerski, kozmetični in masažni saloni, je v petek napovedal belgijski premier Alexander De Croo.

Zaostritev ukrepov in delno zaprtje države je v soboto napovedal tudi portugalski premier Antonio Costa. Na Portugalskem jih bodo uvedli v sredo, ukrepi pa bodo zajeli približno 70 odstotkov prebivalcev, je dejal.

V skladu z novimi omejitvami bodo ljudje lahko domove zapustili le, če bodo odšli na delo, k zdravniku ali za pomoč družinskim članov. Dovoljeni bodo tudi kratki sprehodi. Šole bodo ostale odprte, prav tako restavracije, ki pa se bodo morale zapreti ob 22.30, v njih pa bo dovoljeno le omejeno število gostov.

Britanski premier Boris Johnson je medtem v soboto napovedal štiritedensko zaprtje javnega življenja v Angliji. V četrtek bodo zaprli gostilne, restavracije, telovadnice in nebistvene trgovine, odprte pa bodo ostale šole in fakultete. Prebivalci bodo domove bodo smeli zapustiti le za odhod na delo, v šolo ali na rekreacijo.

V Grčiji načrtujejo delno ustavitev javnega življenja in gospodarstva, je v soboto napovedal Grški premier Kiriakos Micotakis. Ukrepi bodo predvidoma v veljavi mesec dni. Po državi bo veljala tudi policijska ura od polnoči do 5. ure, maske pa bodo obvezne v notranjih prostorih.

Na Slovaškem bodo medtem do realne informacije o prekuženosti prebivalstva skušali priti z množičnim testiranjem, ki se je začelo v soboto in v okviru katerega nameravajo testirati celotno prebivalstvo. Pri tem sodeluje približno 45.000 zdravstvenih delavcev, vojakov in policistov. Testiranje ni obvezno, vendar pa tistim, ki pri sebi ne bodo imeli negativnega izvida, ko jih bo ustavila policija, grozi plačilo globe.

Spodbudne novice pa prihajajo iz Avstralije. V zadnjem dnevu namreč prvič v skoraj petih mesecih niso zabeležili nobenega lokalnega prenosa okužbe, s tem pa se je odprla možnost za nadaljnje rahljanje ukrepov. Zdravstveni minister Greg Hunt se je za to zahvalil vsem zdravstvenim in javnim delavcem ter predvsem vsem Avstralcem.

V Avstraliji je trenutno manj kot 200 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Od začetka epidemije so zabeležili 27.500 primerov okužb, umrlo je 907 bolnikov s covidom-19. Žarišču epidemije v Avstraliji je bila zvezna država Viktorija, kjer je umrlo 90 odstotkov vseh bolnikov s covidom.

Povsem drugače je v Rusiji, kjer so v zadnjem dnevu zabeležili rekordno število novih okužb, in sicer 18.665 primerov. Doslej se je v Rusiji s koronavirusom okužilo več kot 1,6 milijona ljudi. V bolnišnicah v Rusiji se zdravi 382.873 covidnih bolnikov.

Iz Rusije pa poročajo tudi o napredku pri razvoju cepiva proti covidu-19 Sputnik V. V okviru kliničnega testiranja cepiva so prvič cepili tudi starejše prostovoljce. V prvi skupini je bilo 28 ljudi, ki so imeli tudi kronična obolenja, običajna za takšno starost, med njimi sladkorno bolezen in visok pritisk. Najstarejša oseba v tej skupini ima 82 let. Za zdaj niso opazili negativnih posledic. Klinično testiranje Sputnika se je v Rusiji začelo v začetku septembra, v njem pa sodeluje 40.000 prostovoljcev.

Pripravil Peter Avsenik

Dogodki

Več iz istega kraja

Naraščanje števila okužb s koronavirusom po Evropi se ne umirja, zato države po vrsti uvajajo strožje ukrepe, vse več jih ustavlja javno življenje in uvaja karanteno. Slovaška je začela testiranje celotnega prebivalstva z antigenskimi testi. Spodbudna vest prihaja iz Avstralije, kjer prvič po petih mesecih niso zaznali lokalnega prenosa okužbe.