Od sobote za vstop iz Slovenije v Avstrijo nova pravila

Avstrija bo zaradi pandemije covida-19 med božičnimi prazniki zaostrila ukrepe na mejah in letališčih za tiste, ki potujejo v države z visokim tveganjem za okužbo, tudi vse sosednje države. Vsi, ki bodo v Avstrijo prišli iz držav s 14-dnevno incidenco višjo od 100 na 100.000 prebivalcev, bodo morali za deset dni v karanteno. Ukrep bo veljal od 19. decembra do 10. januarja.
mejni prehod vič

Ukrep, da je za vstop v Avstrijo obvezen negativen test Covid-19 (ki ni starejši od 72 ur od takrat, ko je bil opravljen) ali 10-dnevna karantena (med karanteno je v roku 48 ur obvezno opraviti test Covid-19) ne velja za osebe, ki imajo stalno, začasno ali običajno prebivališče v Avstriji ali Sloveniji. Za vse druge ostaja še naprej obvezen test oz. karantena, torej tudi za potnike, ki v Avstrijo vstopajo preko Slovenije npr. iz Bosne in Hercegovine, Srbije, Severne Makedonije ali Hrvaške, so sporočili iz Avstrijskega veleposlaništva.

Opozarjamo vas, da boste tudi v prihodnje potrebovali veljaven potni list ali osebno izkaznico za prehod čez mejo, saj bo Republika Avstrija še naprej tako kot pred krizo s koronavirusom izvajala mejni nadzor pri vstopu v Avstrijo iz Slovenije,” navajajo na spletni strani Avstrijskega veleposlaništva v Ljubljani.

Od 19. decembra 2020 veljajo za vstop iz Slovenije v Avstrijo nova pravila

Za osebe, ki potujejo iz Slovenije v Avstrijo, velja ob vstopu v Avstrijo obvezna 10-dnevna karantena.

Na podlagi negativnega izvida antigenskega ali PCR testa na prisotnost SARS-CoV-2, ki se ne sme opraviti pred 5. dnevom karantene, lahko oseba zapusti karanteno. Izstop iz Avstrije pred iztekom karantene je možen pod pogojem, da so ob vrnitvi zagotovljene minimalne možnosti za okužbo.

Pri vstopu v Avstrijo je potrebno izpolniti izjavo o nastopu karantene. Zato na veleposlaništvu priporočajo, da imate že pri vstopu pri sebi izpolnjeno in podpisano izjavo (obrazec – nemščina oz. obrazec – angleščina).

Pod pogojem, da se ob vstopu predloži negativni izvid antigenskega ali PCR testa na prisotnost SARS-CoV-2, ki ni starejši od 72 ur (obrazec – nemščina oz. obrazec – angleščina), karantena ni potrebna za:

 • humanitarne delavce,
 • osebe na službenem potovanju (v ta krog oseb sodi npr. tudi osebje za 24-urno nego),
 • osebe, ki vstopajo na podlagi vabila sodišča,
 • osebo, ki spremlja osebo, ki vstopa iz medicinskih razlogov,
 • imetnike diplomatskih izkaznic.

V primeru testiranja v Avstriji, se karantena lahko konča z obvestilom o negativnem izvidu antigenskega ali PCR testa na prisotnost SARS-CoV-2.

Vstop v Avstrijo brez omejitev (pri čemer mora oseba izkazati opravičen razlog) je možen za:

 • osebe, ki vstopajo zaradi zagotavljanja tovornega in potniškega prometa,
 • osebe, ki vstopajo zaradi nujne oskrbe živali ali zaradi potrebnih kmetijskih in gozdarskih ukrepov,
 • osebe, ki vstopajo iz nujnih interesov avstrijske države,
 • osebe, ki potujejo v tranzitu čez Avstrijo,
 • delovni migranti, z izjemo negovalnega osebja, ki vsaj enkrat na mesec prečkajo državno mejo,
 • osebe, ki redno prehajajo državno mejo (vsaj enkrat na mesec) iz družinskih razlogov ali zaradi ohranjanja stika z življenjskim partnerjem,
 • osebe, ki vstopajo zaradi dostopa do nujnih medicinskih storitev (obrazec nemščina oz. obrazec – angleščina).

Prav tako je možen vstop brez omejitev zaradi nepredvidljivih, neodložljivih ali posebnih dogodkov v družinskem krogu, kot npr. hude bolezni, primeri smrti, pogrebi, rojstva, varstvo in pomoč osebam v nujnih primerih, ki so potrebne podpore.

V povezavi s predvidljivimi in drugimi pomembnimi družinskimi dogodki, kot npr. poroke, krsti, rojstni dnevi ali občasni obiski življenjskega partnerja, za vstop v Avstrijo veljajo splošne določbe o karanteni v skladu s sprejetimi avstrijskimi predpisi.

Avstrijski varnostni organi bodo pri vsakem potniku preverjali izpolnjevanje pogojev za vstop. Zaradi povečanega tranzita in izvajanja ukrepov lahko pričakujete nastanek daljših kolon na avstrijsko-slovenski meji.

Vir: STA, Avstrijsko veleposlaništvo v Ljubljani

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.