Nov močnejši potres na Hrvaškem čutili prebivalci po celi Sloveniji

Hrvaško je danes okoli 18. ure stresel nov močnejši potres z žariščem blizu Petrinje. Čutiti ga je bilo tudi v številnih drugih krajih na Hrvaškem in v Sloveniji. Po zadnjih podatkih Evropsko-sredozemskega seizmološkega centra (EMSC) je imel potres magnitudo 5.
potres

Tresenje tal je trajalo nekaj sekund. EMSC je še tvitnil, da je bilo žarišče potresa 48 kilometrov jugovzhodno od Zagreba.

Po prvih informacijah na območju Petrinje ni bilo večje gmotne škode, poročajo hrvaški mediji.

Zagrebški seizmolog Krešimir Kuk je za regionalno televizijo N1 potrdil, da je žarišče potresa znova bilo pri vasi Strašnik v bližini Petrinje. Potrdil je, da je bila magnituda današnjega potresa 5.

“Opozarjali smo na to. Realno je bilo po tistem močnem potresu z magnitudo nad 6 pričakovati nekaj potresov z magnitudo 4 in 5,” je dejal Kuk. Dodal je, da se je treba zavedati, da se bodo potresi vrstili še nekaj časa.

Na območju Siska in Petrinje, ki se nahaja približno 50 kilometrov jugovzhodno od Zagreba, so najmočnejši potresni sunek v preteklih osmih dneh zabeležili 29. decembra. V potresu z magnitudo 6,2 je umrlo sedem ljudi. Do danes so zaradi potresa prijavili škodo na več kot 22.000 objektih.

Tla v sisaško-moslavški županiji se tresejo vse od 28. decembra, ko so zabeležili potres z magnitudo 5. Od takrat je bilo na tem območju več sto potresnih sunkov, večinoma z magnitudo med 2 in 3. Današnji sunek je bil eden najmočnejših po uničujočem potresu, ki se je zgodil minuli teden v torek.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.