Nemška vojska svoje pse uri za prepoznavanje okužbe s koronavirusom

soldier-913184_1920
Fotografija je simbolična.

Službeni psi nemške vojske se učijo, kako zavohati okužbo z covid-19, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Gre za sledne pse, ki so sposobni prepoznavati in ločevati molekularno sestavo vonja, ne le ko gre na primer za razstrelivo ali mamila, ampak tudi različna rakava obolenja ter hipoglikemijo oziroma nevaren padec krvnega sladkorja pri diabetikih.

Kot so pojasnili gre za skupen projekt oboroženih sil in Veterinarske univerze (TiHO) iz Hannovra, v okviru katerega urijo deset psov nemške vojske – ovčarje, španjele in zlate prinašalce. V projektu gre za sledne pse, ki so sposobni prepoznavati in ločevati molekularno sestavo vonja, ne le v primerih, ko gre za razstrelivo ali mamila, ampak tudi različna rakava obolenja ter hipoglikemijo oziroma nevaren padec krvnega sladkorja pri diabetikih. Prav iz tega je tudi zrasla ideja o novem “koronaprojektu”.

Omenjen projekt izvajajo na vojaški šoli za službene pse pri kraju Ulmen, kot pravijo pa so s trenutno okoli 80-odstotno natančnostjo “na najboljši poti za uspešno nadaljevanje projekta”. Oprijemljive rezultate pa naj bi imeli na voljo že v nekaj tednih.

Pojasnili so, da so doslej psi ovohavali vzorce sline okuženih z covidom-19, pri katerih pa so virus pred tem kemično nevtralizirali. Po uspešno opravljeni prvi fazi bo sledila druga, ki bo pokazala, ali lahko psi zavohajo tudi aktiven novi koronavirus v človeški slini.

Doktorandka univerze v Hannovru Paula Jendrny pa je po poročanju dpa opozorila, bo ta druga faza potekala pod povsem drugačnimi pogoji, saj bodo morali med drugim zagotoviti, da se pri tem nihče ne bo okužil.

VIR: Pes moj prijatelj, STA

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja