Search
Close this search box.

Napad na Dunaju zahteval več smrtnih žrtev, napadalec je bil simpatizer Islamske države

Napad na Dunaju je terjal štiri smrtne žrtve med civilisti. Ubit je bil tudi napadalec, ki je bil simpatizer skrajne skupine Islamska države, je davi na novinarski konferenci povedal avstrijski notranji minister Karl Nehammer. Še najmanj 15 ljudi je bilo poškodovanih, več med njimi huje.

Napad je po besedah Nehammerja izvedel najmanj en napadalec, ki je bil oborožen z avtomatsko puško. Nosil je tudi imitacijo eksplozivnega pasu, kar naj bi kazalo na to, da je želel ustvariti paniko. Policija je že ponoči vdrla v njegovo stanovanje in ga preiskala.

Kot je pojasnil minister, gre za “islamističnega terorista”, ki je simpatiziral z Islamsko državo. Tudi ameriško podjetje SITE, ki sledi objavam na islamističnih spletnih straneh, je objavilo navedbe domnevnega džihadista glede napada na Dunaju. Zapisal naj bi, da je bil napad povračilo za avstrijsko sodelovanje v koaliciji držav pod vodstvom ZDA, ki deluje proti Islamski državi.

Policija danes nadaljuje s preiskavami, izvedla naj bi tudi že več aretacij, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijska vlada se bo glede napada danes ob 9. uri sestala na zasedanju prek videokonference. Ob 11.30 bo kancler Sebastian Kurz nagovoril narod. Prvotno je bil nagovor predviden ob 10. uri, a so ga nato preložili za uro in pol. Skupaj s podkanclerjem Wernerjem Koglerjem, dunajskim županom Michaelom Ludwigom in vodji poslanskih skupin v parlamentu naj bi kasneje na prizorišču napada tudi položili venec v spomin na žrtve.

Preberite tudi: Kurz obsodil teroristični napad na Dunaju, odzval se je tudi Janša

Ponedeljkov teroristični napad na Dunaju je po zadnjih podatkih zahteval še eno smrtno žrtev. Avstrijski notranji minister Karl Nehammer je za avstrijsko tiskovno agencijo APA potrdil, da je umrla ženska, ki je stara med 40 in 50 let.

Število smrtnih žrtev dunajskega napada se je tako povzpelo na štiri. Umrli sta dve ženski in dva moška. V napadu je bil ubit tudi napadalec, ki ga je policija identificirala.

Zaenkrat še ni jasno, ali je imel simpatizer Islamske države pomagače. Po navedbah tiskovnega predstavnika avstrijskega notranjega ministrstva oblasti predvidevajo, da naj bi v napadu skupno sodelovali največ štirje napadalci. Preiskava poteka v polnem obsegu, so še sporočili na Dunaju.

Dogodki

Več iz istega kraja