Najbolj ogroženi posamezniki bodo v paketu prejemali večjo količino hrane

warehouse-485240_1920
Fotografija je simbolična

Ministrica mag. Ksenija Klampfer se je zavzela za povečanje količine hrane za najbolj ogrožene.

Odpravljanje najhujših oblik revščine z zagotavljanjem nefinančne pomoči materialno in socialno najbolj ogroženim osebam se v Sloveniji zagotavlja v obliki paketov s hrano ter z izvajanjem različnih spremljevalnih ukrepov, ki spodbujajo njihovo socialno vključevanje, pojasnjujejo na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Gre za EU ukrep, ki se sofinancira iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim 2014-2020 in se v Sloveniji izvaja od leta 2014. Njegova vrednost znaša 24 milijonov evrov, od katerih država zagotavlja sofinanciranje v višini 15%. Evropskih sredstev za ta namen je dovolj do leta 2023, torej do nove finančne perspektive, v primeru potrebnih dodatnih količin prehranskih izdelkov s strani humanitarnih organizacij, pa bo ministrstvo potrebna sredstva zagotovilo. Ministrica mag. Ksenija Klampfer se je zavzela tudi za povečanje količine hrane za najbolj ogrožene, s čimer bodo posamezniki v paketu prejemali večjo količino hrane, kot je sedaj.

Ministrica mag. Klampfer se je zavzela tudi za povečanje količine hrane za najbolj ogrožene, s čimer bodo posamezniki predvidoma z naslednjim letom, v paketu prejemali več kot 25 kg hrane.

”Razdeljevanje prehranskih paketov je pomemben ukrep pri blaženju materialne in socialne stiske najranljivejših v naši družbi. To nam potrjujejo tudi podatki Rdečega Križa in Slovenske kartias, ki v zadnjih treh letih zaznavajo trend zmanjševanja prejemnikov pomoči” izpostavlja ministrica mag. Klampfer in dodaja, da bo tudi v bodoče poskrbljeno za zadostno število prehranskih izdelkov.

Upad števila prejemnikov paketov v zadnjih letih zaznavata obe partnerski organizaciji. Tako so npr. v Območnem združenju Rdeči Križ MB v letu 2018 evidentirali za okoli 3000 manj prejemnikov te oblike pomoči.

Na ministrstvu dodajajo, da se količina zagotovljenih prehranskih izdelkov z višanjem njihove cene ne zmanjšuje, saj ministrstvo z namenom, da dvig cen hrane ne bi vplivalo na zmanjšanje prehranskih paketov, z dobavitelji sklene večletne pogodbe s fiksno ceno na enote izdelka.

Evropska skupnost in Slovenija hrano iz Sklada za evropsko pomoč najbolj ogroženim namenjata lajšanju materialnih stisk najbolj ogroženih prebivalcev. Razdeljevanja hrane v okviru sklada se v Sloveniji izvaja od leta 2014 in zagotavlja 70% vse hrane, ki jo Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas razdelita med najbolj ogrožene.

MDDSZ je v obdobju od 2014 do 2018 nabavilo več kot 16.031 ton hrane (moka, riž, olje, testenine, konzervirana zelenjava, mleko), ki jo v obliki paketov s hrano delita izbrani partnerski organizaciji, to sta Rdeči križ Slovenije in Slovenska karitas na več kot 370 razdelilnih mestih po celotni državi.

Besedilo: www.gov.si – Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.