Na Slovaškem nameravajo testirati celotno prebivalstvo

Na Slovaškem nameravajo za koronavirusom testirati vse prebivalce države, starejše od deset let, je v soboto napovedal slovaški premier Igor Matovič. Testiranje naj bi izvedli v naslednjih dveh koncih tedna. Ni sicer jasno, ali bo testiranje okoli 5,5 milijona Slovakov obvezno ali prostovoljno, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Program testiranja naj bi začeli izvajati prihodnji konec tedna na največjih žariščih covida-19 v državi. Nato pa 31. oktobra in 1. novembra še drugod po državi, poroča slovaška tiskovna agencija Tasr.

Pri tem bosta zdravstvenim delavcem pomagali tudi policija in vojska. Testiranje pa nameravajo izvesti podobno kot volitve – na okoli 6000 postajah po vsej državi.

Časovne pasove za testiranje bodo organizirali po abecednem redu, da se državljani ne bi po nepotrebnem množično zbirali pred postajami za testiranje. Testiranje bo tudi brezplačno, je še napovedal slovaški premier.

Vlada se je na ta podvig pripravljala zadnje tri tedne in je naročila okoli 13 milijonov testov na protitelesa, ki naj bi zagotovili hitre rezultate. “Če nam bo to uspelo, bomo postali zgled za celoten svet,” je še dejal Matovič.

Na Slovaškem v zadnjih dneh podobno kot tudi drugod po Evropi beležijo visoke številke novih okužb s koronavirusom. V soboto so zabeležili 1968 novih okužb v enem dnevu, dan prej pa 2075. Bolnišnice se že soočajo s težavami zaradi prevelike zasedenosti.

Skupno so sicer od začetka pojava novega koronavirusa na Slovaškem zabeležili 28.268 okužb, 82 ljudi pa je zaradi covida-19 umrlo.

Dogodki

Več iz istega kraja