Search
Close this search box.

Na rdeči seznam nekateri deli držav članic EU, tudi Madžarske, Avstrije in Hrvaške, Italija na oranžni seznam, Poljska in Srbija na zelenega

Vlada se je seznanila z Oceno epidemiološke situacije v državah Evropske unije in schengenskega območja, Balkana in izbranih tretjih državah, Oceno epidemiološke situacije v državah in priporočilom Evropske komisije Re-open EU ter opredelitvijo kriterija za poslabšanje epidemiološke situacije in epidemiološkimi trendi kumulativne 14-dnevne incidence na 100.000 prebivalcev po posameznih državah, ki jih je pripravil Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Vlada je presodila strokovno utemeljenost omejitev iz Odloka o odrejanju in izvajanju ukrepov za preprečitev širjenja nalezljive bolezni COVID-19 na mejnih prehodih na zunanji meji, na kontrolnih točkah na notranjih mejah in v notranjosti Republike Slovenije in odločila, da se te omejitve še naprej uporabljajo.

Zemljevid Evrope z barvnimi oznakami držav glede na tveganje okužbe z novim koronavirusom. Avtor Urad Vlade RS za komuniciranje

Zeleni seznam držav (od 28. septembra 2020): Države članice EU oziroma schengenskega območja; Ciper, Finska, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Poljska. Tretje države: Avstralija, Južna Koreja, Nova Zelandija, Srbija, Urugvaj.

Še vedno velja, da za vstop v Slovenijo iz države na zelenem seznamu ni karantene. Po novem pa se šteje tudi, da oseba prihaja iz države na zelenem seznamu, če je v tej državi prebivala neprekinjeno najmanj 14 dni pred vstopom v Slovenijo in to lahko izkaže z dokazilom.

Srbija je po novem na zelenem seznamu, hrvaške županije ob meji s Slovenijo na oranžnem, deli Avstrije in Madžarske na rdečem

Na rdečem seznamu je 16 držav članic EU in schengenskega območja, pri čemer so za države, ki imajo neenakomerne porazdelitve okužb, na seznamu samo administrativne enote s slabo epidemiološko sliko, in 114 tretjih držav.

Avstrija (samo posamezne administrativne enote); administrativna enota Dunaj, administrativna enota Predarlska in administrativna enota Tirolska.

Hrvaška (samo posamezne administrativne enote); administrativna enota Brodsko-posavska, administrativna enota Dubrovniško-neretvanska, administrativna enota Liško-senjska, administrativna enota Požeško-slavonska, administrativna enota Šibensko-kninska, administrativna enota Splitsko-dalmatinska, administrativna enota Virovitiško-podravska, administrativna enota Zadarska.

Madžarska (samo posamezne administrativne enote); administrativna enota Budimpešta, administrativna enota Győr-Moson-Sopron.

Preberite tudi: Od ponedeljka bo negativni test ob vstopu v Slovenijo že zadoščal, da karantena ne bo odrejena

Vstop iz držav na oranžnem in rdečem seznamu brez karantene možen tudi le z negativnim testom

Osebi, ki vstopa v Republiko Slovenijo in ima prebivališče v državi na rdečem ali oranžnem seznamu ali prihaja iz te države, se zaradi morebitne okužbe z virusom SARS-CoV-2 odredi karantena za deset dni.

Karantena pa ne bo odrejena, če oseba ob prehodu meje predloži negativni izvid testa na prisotnost SARS-CoV-2 (COVID-19), ki ni starejši od 48 ur in je bil opravljen v državi članici EU, državi članici schengenskega območja ali v Sloveniji, in sicer pri organizaciji ali posamezniku, ki sta ju Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano prepoznala za ustrezna in verodostojna ter sta navedena na seznamu na spletni strani Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Spremembe začnejo veljati v ponedeljek, 28. septembra 2020. Celoten seznam držav najdete TUKAJ. Ukrepe ob prehajanju meje pa TUKAJ.

Vir: www.gov.si