Na Norveškem novi primeri krvnih strdkov po cepljenju s cepivom AstraZenece. Za začasno ustavitev cepljenja se je odločila tudi Irska

Norveške zdravstvene oblasti preučujejo več primerov pojava krvnih strdkov pri mlajših osebah po cepljenju proti covidu-19 s cepivom AstraZenece. Za zdaj sicer ne morejo potrditi, ali so ti povezani s cepljenjem, Norveška pa je že v četrtek iz previdnosti začasno ustavila cepljenje. Državam, ki so to storile, se je danes pridružila še Irska.

Na Norveškem je v zadnjih dneh pri treh mlajših odraslih po cepljenju z omenjenim cepivom prišlo do krvnih strdkov ali možganskih krvavitev. Vsi trije so morali na zdravljenje v bolnišnico, je v soboto sporočila norveška agencija za zdravila in dodala, da o podobnih primerih poročajo tudi iz drugih evropskih držav.

Za zdaj sicer ni dokazov, da je to povezano s cepivom, vendar pozivajo vse mlajše od 50 let, ki se po cepljenju počutijo slabo ali se jim pod kožo pojavijo večje modre lise, da se zglasijo pri zdravniku, še poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na agenciji za zdravila so pojasnili, da so že pred tem prejeli več poročil o tovrstnih lisah ali manjših podkožnih pikah po cepljenju pri mlajših ljudeh. “To je resno in je lahko pokazatelj zmanjšanega števila krvnih ploščic,” so opozorili.

Norveška je sicer že v četrtek iz previdnostnih razlogov začasno ustavila cepljenje s cepivom podjetja AstraZeneca, potem ko so se pri nekaterih po cepljenju s tem cepivom pojavili krvni strdki.

Po teh novicah se je danes za začasno ustavitev cepljenja s cepivom AstraZenece iz previdnosti odločila tudi Irska. “Uporaba cepiva AstraZenece proti covidu-19 je začasno ustavljena od današnjega jutra,” je za AFP povedal tiskovni predstavnik irskega ministrstva za zdravje.

Kot je pred tem pojasnil namestnik irskega glavnega zdravnika Ronan Glynn, so vladi priporočili začasno ustavitev po poročilu norveške agencije za zdravila o novih resnih primerih krvnih strdkov pri odraslih po cepljenju s cepivom AstraZenece.

Že v minulih dneh so cepljenje iz varnostnih razlogov začasno prekinile Danska, Islandija in Bolgarija, avstrijske oblasti pa so pred dnevi začasno ustavile cepljenje z eno od serij cepiva AstraZenece po smrti 49-letne medicinske sestre in pljučni emboliji pri neki 35-letnici po cepljenju. Za prekinitev cepljenja s sporno serijo so se odločile tudi Italija, Estonija, Latvija, Litva in Luksemburg.

Evropska agencija za zdravila (Ema) je sicer v četrtek poudarila, da tveganje za nastanek krvnega strdka pri cepljenih ni večje kot v splošni populaciji. Tudi proizvajalec cepiva trdi, da je to varno.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije