Na Hrvaškem v povezavi s covidom-19 umrl 11-letni deček

V zagrebški kliniki za nalezljive bolezni je minulo noč umrl enajstletni deček, ki je imel covid-19. To je najmlajša žrtev te bolezni doslej na Hrvaškem. Minister za zdravje Vili Beroš je že zahteval dodatne informacije o primeru, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.
coronavirus-5675423_1920

Smrt otroka je za Večernji list potrdil tudi vodja klinike za nalezljive bolezni Goran Tešković. Minister Beroš je od te klinike in tudi od klinike za otroške bolezni že zahteval vse relevantne podatke, da bi ugotovili vse okoliščine.

Kot je za hrvaško nacionalno televizijo (HRT) povedal vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak, še ne vedo točnega vzroka smrti dečka. Zaenkrat kaže, da je umrl zaradi redkega večorganskega vnetnega sindroma. Gre za redek zaplet, ki so jo doslej zabeležili pri manjšem številu otrok, okuženih z novim koronavirusom, še navaja HRT.

V ZDA so doslej zabeležili 1659 primerov tega sindroma, v letu 2020 pa je zaradi tega umrlo 26 otrok, je v začetku leta objavil ameriški center za nadzor nalezljivih bolezni CDC.

Primere so zabeležili tudi v Sloveniji. Na pediatrični kliniki so do zdaj obravnavali 24 otrok s tem sindromom, vsem otrokom so v krvi našli protitelesa na novi koronavirus, kar pomeni, da so preboleli covid-19. Otroci, ki so jih obravnavali, so bili pred sindromom zdravi otroci brez kroničnih bolezni.

Bolezen se pokaže s povišanimi parametri v krvi, ki kažejo na vnetje. Sicer pa lahko zajame vse organe, od srca, ledvic do prebavnega trakta. Lahko povzroči nevrološke težave in simptome pljučnice. Lahko privede tudi do odpovedi organov.

Na Hrvaškem so sicer v zadnjih 24 urah zabeležili 352 novih primerov okužbe z novim koronavirusom in 28 smrti zaradi covida-19.

1 Komentarji
staro
novo najbolj glasovano
Inline Feedbacks
View all comments
Alex
Alex
25. januarja, 2021 9:58

Umrl je za sepso. Covid ni imel nič pri tem. Oglasili so se njegovi znanci, ki so povedali, da deček ni bil pozitev pred operacijo, ko je priminil je bil naenkrat pozitiven. V bolnico je prišel zaradi vnetja slepiča in med operacijo je dobil sepso za katero je umrl.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.