Na Hrvaškem rekordnih 542 novih okužb s koronavirusom

croatia-1766510_1920

Na Hrvaškem so v minulih 24 urah ob 5939 testih potrdili 542 okužb z novim koronavirusom, kar je največje dnevno število primerov od začetka epidemije. Zaradi covida-19 je v minulem dnevu umrla ena oseba, je danes še sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

Pred tem so na Hrvaškem najvišje dnevno število na novo potrjenih okužb zabeležili 3. septembra, ko so jih našteli 369. V torek so jih potrdili 363, danes pa je padel nov rekord.

Glede na danes objavljena poročila županijskih štabov civilne zaščite je bilo največ novih okužb v osiješko-baranjski županiji, od koder poročajo o 56 primerih. Iz še dveh slavonskih županij poročajo o 38 novih okužbah. V splitsko-dalmatinski županiji so zabeležili 48 primerov. Iz primorsko-goranske županije prihajajo novice o 12 novih primerih, iz istrske pa o enem.

Na Hrvaškem je trenutno 2026 aktivno okuženih z novim koronavirusom. V bolnišnicah se zdravi 361 bolnikov s covidom-19, med njimi jih je 27 na ventilatorjih, je še sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer novega koronavirusa, so okužbo potrdili pri 18.989 ljudeh. Zaradi covida-19 jih je doslej umrlo 310, okrevalo jih je 16.473. Doslej so izvedli nekaj več kot 344.500 testov.

Med ukrepi, ki naj bi pomagali zajeziti epidemijo, je omejitev obratovalnega časa gostinskih lokalov, ki so lahko odprti do polnoči. To omejitev so danes podaljšali še za 15 dni oziroma do 22. oktobra.

Zagrebški gostinci bodo sicer danes z enourno protestno akcijo opozorili na težak položaj, v katerem so se znašli spričo epidemije. Od države zahtevajo oprostitev plačila davka na dodano vrednost (DDV) do 1. marca 2021, znižanje DDV na hrano in pijačo, vključno s kavo, pivom, vinom in brezalkoholnimi pijačami, ter pomoč pri posojilih za likvidnost in investicije.

Tako kot njihovi kolegi s hrvaške obale, ki so svoje nezadovoljstvo kazali v prejšnjih tednih, bodo tudi zagrebški gostinci svoje delo ustavili za eno uro. V akciji, poimenovani “2 do 12”, ki jo bodo začeli točno ob 11.58, lokalov sicer ne bodo zapirali, ampak gostov ne bodo postregli in ne bodo izdajali računov.

V središču Zagreba so sicer danes protestirali tudi frizerji, ki prav tako opozarjajo na poslovne težave zaradi pandemije in zahtevajo nižji DDV. Med drugim je bilo videti napise “DDV: Slovenija 9,5 odstotka, Hrvaška 25 odstotkov”.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.