Na Hrvaškem potrdili primera južnoafriške različice sars-cov-2. V Avstriji okužbe še naprej v porastu. Češka zaostruje ukrepe. V Nemčiji in BiH svarijo pred tretjim valom epidemije

V Avstriji še naprej beležijo skrb vzbujajoč trend porasta števila okužb z novim koronavirusom. V zadnjem dnevu so potrdili 2457 novih okužb. Medtem se izboljšujejo razmere na Tirolskem, kjer se je v zadnjih dveh tednih prepolovilo število aktivno okuženih z južnoafriško različico sars-cov-2, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
covid-19-4985553_1920

V Avstriji že ves mesec raste število novih okužb, prvo soboto v tem mesecu so poročali o 1333 novih okužbah, danes pa o 2457. Incidenca okuženih na 100.000 prebivalcev v zadnjih sedmih dneh je 154,8, dan prej je bila 148,3. V zadnjem dnevu je umrlo še 23 ljudi, skupaj 8538.

Trenutno imajo v državi 19.875 aktivnih primerov okužb, samo v zadnjem tednu so jih potrdili 13.781. V bolnišnicah, kjer se zdravi 1266 covidnih bolnikov, ostajajo razmere stabilne.

Na Tirolskem, kjer kroži južnoafriška različica virusa, se je medtem v zadnjih dveh tednih število aktivnih okužb s to različico prepolovilo. Trenutno je v deželi 86 aktivno okuženih oseb, pri katerih so potrdili ali sumijo okužbo z južnoafriško različico sars-cov-2. Skupno imajo v deželi sicer 1179 aktivnih okužb.

Pri naših severnih sosedih pa kroži tudi britanska različica novega koronavirusa. Na avstrijskem Koroškem so tako danes potrdili 226 primerov britanske različice, to predstavlja 48,3 odstotka potrjenih okužb. Doslej so v deželi potrdili tudi tri primere južnoafriške različice.

V Avstriji, kjer so v zadnjem dnevu opravili skoraj 319.000 PCR in hitrih testov na novi koronavirus, bodo od ponedeljka v lekarnah na voljo brezplačni testi za domačo uporabo. Prevzeli jih bodo lahko tisti, ki imajo urejeno zdravstveno zavarovanje. V okviru prvega paketa bodo dali na razpolago teste za 600.000 oseb.

Na Hrvaškem potrdili primera južnoafriške različice sars-cov-2

Na Hrvaškem so potrdili dva primera okužbe z južnoafriško različico novega koronavirusa, je danes za portal N1 potrdila hrvaška epidemiologinja Goranka Petrović. Potrdili pa so tudi več primerov britanske različice sars-cov-2. V zadnjem dnevu so na Hrvaškem sicer potrdili 520 novih okužb, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Včeraj smo dobili rezultate sekvenciranja primerov, ki smo jih poslali v Evropski center za nadzor bolezni. Od 300 primerov, katerih rezultati so prišli, jih je bilo 60 pozitivnih na britansko različico, kar je 20 odstotkov pozitivnih primerov. To je velik odstotek. Obenem je bila potrjena južnoafriška različica pri dveh osebah, ki sta se vrnili iz Afrike, Zanzibarja,” je pojasnila Petrovićeva.

Glede na razpoložljive podatke je ocenila, da se britanska različica hitro širi. Glede južnoafriške različice pa je opozorila, da je bolj nevarna, saj vsa cepiva niso tako učinkovita proti njej, obenem pa se lahko z njo okužijo in zbolijo tudi tisti, ki so že preboleli covid-19.

Zagotovila je še, da proizvajalci cepiv spremljajo pojave novih različic in raziskujejo, kako bi naredili svoja cepiva bolj učinkovita.

Preberi še:  WHO proti potrdilom o cepljenju kot pogoju za mednarodna potovanja

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu potrdili 520 novih okužb z novim koronavirusom, umrlo je osem ljudi, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite. Trenutno imajo v državi 3216 aktivnih okužb. Na zdravljenju v bolnišnici je 760 covidnih bolnikov, od tega 75 na ventilatorjih.

V Nemčiji svarijo pred hitrim širjenjem novega koronavirusa

Strokovnjaki v Nemčiji ocenjujejo, da bo število novih okužb z novim koronavirusom kmalu na ravni iz sredine decembra, saj se pospešeno širijo nove, bolj nalezljive različice sars-cov-2. V zadnjem dnevu so potrdili 9762 novih okužb, umrlo pa je 369 ljudi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Incidenca okužb zadnjih sedem dni na 100.000 prebivalcev je trenutno 63,8. V sredini februarja je sicer padla na 57,4, potem ko je bila pred božičem 197,6.

Strokovnjak za projekcije razvoja epidemije Thorsten Lehr je opozoril, da bi lahko že kmalu sledil tretji val epidemije. “Verjamem, da bomo imeli razmere kot pred božičem,” je povedal za dpa.

Po njegovih ocenah bo v aprilu incidenca znova okoli 200. Razloge za porast števila okužb vidi v povečanem druženju in širjenju novih različic. Trenutno gre pri okoli tretjini novih okužb za britansko različico, ki naj bi bila 35 odstotkov bolj nalezljiva. Glede na britanske študija naj bi bila tudi bolj smrtonosna.

V Nemčiji bodo predvidoma 7. marca dodatno sprostili ukrepe za zajezitev novega koronavirusa. Vlada naj bi sicer do 17. marca podaljšala omejitve potovanj za območja z novimi različicami novega koronavirusa, je poročala medijska skupina Funke. Trenutno velja omejitev potovanj iz Češke in Tirolske do 3. marca.

Ministrstvo za zdravje pa je danes še sporočilo, da bodo vsi, ki pridejo v Nemčijo, prejeli na telefone sporočilo z aktualnimi informacijami o novem koronavirusu ter veljavnimi ukrepi.

V Bosni in Hercegovini znova več kot 700 novih okužb z novim koronavirusom

V Bosni in Hercegovini so v zadnjem dnevu potrdili 702 novi okužbi z novim koronavirusom. Potem ko so dlje časa poročali o manj kot 500 novih okužbah na dan, se je že v četrtek to število povzpelo nad 700, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

V Federaciji BiH so potrdili 510 novih okužb, v Republiki srbski pa 192. Za posledicami covida-19 je umrlo še 21 ljudi.

V Sarajevu je trenutno v dveh največjih bolnišnicah več kot 280 covidnih bolnikov s poslabšano klinično sliko. Vodja kliničnega centra v Sarajevu Sebija Izetbegović je pojasnila, da razmere slabšajo nove različice sars-cov-2. Opozorila je še, da bi to lahko bil začetek tretjega vala epidemije.

Preberi še:  WHO proti potrdilom o cepljenju kot pogoju za mednarodna potovanja

“Tretji val koronavirusa bi lahko bil najtežji doslej,” je povedala.

Zdravstvene oblasti skrbi, da ljudje ne upoštevajo zaščitnih ukrepov v zadostni meri, zaradi česar so inšpekcijske službe okrepile zlasti nadzor nad zbiranjem večjega števila ljudi in nošenjem zaščitnih mask, ki so v BiH trenutno obvezne maske na prostem.

Oblasti zaenkrat ne razmišljajo o dodatni zaostritvi ukrepov. V državi sicer še niso začeli množične kampanje cepljenja proti covidu-19, saj še niso prejeli cepiva v okviru pobude Covax, še piše Hina.

Češka ob več kot 20.000 mrtvih zaradi covida-19 zaostruje ukrepe

Češka ob vse večjem številu okuženih in več kot 20.000 mrtvih zaradi covida-19 zaostruje ukrepe za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Od ponedeljka bodo še dodatno omejili gibanje, saj državljani ne bodo smeli zapustiti svojih okrožij.

Notranji minister Jan Hamaček je v petek sporočil, da bodo od ponedeljka omejili gibanje, da bi tako zajezili širjenje novega koronavirusa. Od ponedeljka bodo lahko prebivalci zapustili svoja okrožja le izjemoma za denimo pot v službo, obisk zdravnika ali drugih uradov, morajo pa predložiti dokazilo o nujnosti poti.

Vlada je tudi odredila obvezno nošenje zaščitnih mask na delovnih mestih z veliko ljudmi ter na zunanjih površinah naseljenih območij. Zaprli so šole in trgovine z nenujnimi potrebščinami, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Rekreacija bo dovoljena samo v občini oz. mestu, kjer bivajo. Ukrep bo sprva veljal tri tedne. Policija bo nadzorovala upoštevanja ukrepa, pri tem pa bo pomagalo tudi okoli 5000 vojakov.

Premier Andrej Babiš je ta teden posvaril, da je država na poti v pravo katastrofo v bolnišnicah, če število okužb ne bo začelo padati.

Parlament je v petek sprejel zakon, ki vladi lajša uvajanje strogih ukrepov, kot je na primer zapiranje trgovin. Izredne razmere v državi so medtem podaljšali do 28. marca.

Da bi razbremenili bolnišnice, se je vlada dogovorila z Nemčijo in Poljsko glede premestitve dela covidnih bolnikov, ki potrebujejo intenzivno oskrbo. To možnost nameravajo izkoristiti, ko bo nujno potrebno, je pojasnil minister za zdravje Jan Blatny. Trenutno je v bolnišnicah okoli 7200 bolnikov s covidom-19.

Število mrtvih v povezavi s covidom-19 je v zadnjih 24 urah naraslo na skupno 20.194. V državi z okoli 10,7 milijona prebivalcev pa so potrdili še 14.676 okužb, skupaj več kot 1,2 milijona, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

prijavi se

prijavi se v svoj račun