Na Hrvaškem od srede še 76 okuženih z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so od srede opoldne zabeležili 76 novih okužb z novim koronavirusom, je danes povedala pomočnica direktorja hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Marija Bubaš. Ocenila je, da številke niso "niti sijajne niti porazne", in poudarila, da so pričakovali rahlo rast števila okuženih zaradi različnih zasebnih zabav, ki potekajo na Hrvaškem.

Hrvaški minister za zdravje Vili Beroš pa je na današnji seji vlade povedal, da je bil v minulih dneh precej novih okužb na Hrvaško “uvoženih” iz sosednjih držav. Iz Slovenije je tako prišlo deset okuženih, nato je zbolelo še pet njihovih kontaktov. Največ okuženih je prišlo iz Srbije, kar 30, zbolelo pa je še 44 njihovih stikov, iz BiH pa je na Hrvaško prišlo 12 zbolelih s covidom-19, ki so nato okužili še deset ljudi.

Bubaševa je v pogovoru za regionalno televizijo N1 povedala, da imajo glede na število bolnikov s covidom-19 zadeve pod nadzorom. Opozorila pa je, da številke lahko hitro postanejo trimestne, če državljani ne bodo spoštovali protiepidemioloških ukrepov.

Na vprašanje, ali so današnje številke posledica širjenja okužb na porokah in različnih drugih družinskih dogodkih, je odgovorila, da udeleženci očitno pozabijo na protiepidemiološke ukrepe, ko se “malo razživijo”.

“V takšnih situacijah pozabijo na medsebojno razdaljo in dezinfekcijo, saj se je treba vzdržati objemanja in poljubljanja ter to izraziti na kak drug način,” je dejala.

Na vprašanje o morebitni poostritvi ukrepov za poroke in podobna druženja večjega števila ljudi je Bubaševa odgovorila, da je morda bolj kot dodatno omejevanje nujno, da bi vsi odgovorno spoštovali že objavljena priporočila epidemiologov.

Pristojni obravnavajo možnost, da bi odredili obvezno popisovanje udeležencev in organizatorja druženja, ki bi moral vnaprej kontaktirati vse udeležence ter jih opozoriti, naj raje ostanejo doma, če imajo kakršne koli simptome okužbe z novim koronavirusom, je pojasnila.

Dejala je tudi, da bo nacionalni štab civilne zaščite odločil, ali bo obvezna uporaba zaščitnih mask za vse. Poudarila je, da je Hrvaška med državami, v katerih prebivalci najredkeje nosijo zaščitne maske.

Spomnila je na raziskave, ki kažejo, da tudi zaščitne maske iz blaga omejujejo širitev okužb tudi do 30 odstotkov. Dejala je, da ne nasprotuje niti temu, da bi jeseni, ko pričakujejo slabšo epidemiološko sliko, maske postale obvezne ne samo v zaprtih javnih prostorih, temveč tudi na prostem.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja