Na Hrvaškem največ novih okužb doslej

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 369 novih okužb z novim koronavirusom, kar je največ po 25. februarju, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe. Zaradi covida-19 so umrli še trije bolniki, je danes sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Doslej so okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 11.094 ljudeh. Umrlo je 194 bolnikov.

Na Hrvaškem je trenutno 2634 aktivnih primerov okužb. V samoizolaciji je 8901 oseb. Na zdravljenju v bolnišnici je 269 ljudi, od katerih jih je 15 priključenih na ventilatorje, so še sporočili.

Doslej je na Hrvaškem po okužbi z novim koronavirusom okrevalo 8266 ljudi. Od 25. februarja so testirali nekaj manj kot 180.000 ljudi, od tega skoraj 4500 v minulih 24 urah.

Svoja dnevna sporočila o epidemiološkem stanju je že objavilo tudi nekaj županijskih štabov civilne zaščite. Zaenkrat je največ primerov v splitsko-dalmatinski županiji, v kateri so zabeležili 114 na novo okuženih. Direktor splitske bolnišnice Julije Meštrović je povedal, da so glede na epidemiološke razmere v županiji reorganizirali bolnišnico ter zagotovili več kot 160 postelj za bolnike s covidom-19.

Danes so imeli v Splitu na zdravljenju 81 bolnikov s covidom-19, med katerimi jih je bilo pet priključenih na ventilatorje. Meštrović je dejal, da imajo na razpolago 40 ventilatorjev za najhujše primere bolnikov s covidom-19. V sodelovanju s hrvaško vojsko bodo postavili šotore na parkirišču bolnišnice, v katerih bodo opravljali preglede ljudi, za katere sumijo, da so okuženi. Poudaril je, da so pripravljeni tudi na slabše scenarije.

Tako kot v preteklih tednih je za splitsko-dalmatinsko županijo po številu na novo okuženih območje Zagreba. V mestu Zagreb so od srede našteli še 79 novih primerov okužbe, na območju zagrebške županije pa še 18.

Ko gre za obalne županije, so po 19 na novo okuženih imeli v zadrski in dubrovniško-neretvanski županiji. V šibeniško-kninski je bilo 17 novih okužb, iz primorsko-goranske županije so poročali o dodatnih 15 okuženih. V istrski županiji so potrdili štiri nove primere. V večini ostalih hrvaških županij je bilo med pet in sedem novih primerov. Iz treh županij še niso obvestili javnosti o svojem epidemiološkem stanju.

Skupni podatki za celotno državo, ki jih objavlja nacionalni štab civilne zaščite vsak dan ob 10. uri, se sicer ne ujemajo vselej s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Na Hrvaškem so za boj proti covidu-19 v preteklega nekaj več kot pol leta porabili nekaj manj kot 260 milijonov kun (35 milijonov evrov), kar predstavlja dodatne stroške za finančno že precej obremenjeni hrvaški zdravstveni sistem, poroča danes Jutarnji list.

Navaja podatke hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), da so večino denarja, več kot 200 milijonov kun (26,7 milijona evrov), uporabili za več kot 175.000 testiranj. Za zdravljenje bolnikov s covidom-19 odpade nekaj več kot 33,6 milijona kun (4,5 milijona evrov), za izolacije pa skoraj 24,5 milijona kun (3,2 milijona evrov).

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila