Na Hrvaškem 92 novih okužb, maske obvezne na bankah in poštah

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah potrdili 92 novih okužb z novim koronavirusom, covid-19 pa ni zahteval življenj, so sporočili na današnji novinarski konferenci nacionalnega štaba civilne zaščite. V državi je od danes obvezno nošenje zaščitnih mask tudi na poštah, v bankah, frizerskih in kozmetičnih salonih.
split-3748162_1920

Trenutno je na Hrvaškem 1204 obolelih s covidom-19. Med njimi jih je 132 na zdravljenju v bolnišnicah, pet jih je na ventilatorjih. V minulih 24 urah covid-19 ni zahteval življenj, doslej sicer 120. Okrevalo je 2629 ljudi, je novinarjem povedala članica štaba Maja Grba-Bujević. Kot je dodala, je v samoizolaciji 5002 ljudi.

Po 25. februarju, ko so na Hrvaškem potrdili prvi primer okužbe, so potrdili 3953 okužb. Od takrat so testirali skoraj 98.000 ljudi, od tega 1804 v zadnjih 24 urah, je še povedala. Kot je dodala, je med obolelimi tudi 83 zdravstvenih delavcev, še 498 njihovih kolegov je v samoizolaciji.

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (Hzjz) Krunoslav Capak je ocenil, da je število okuženih v preteklih 24 urah v večini županij običajno glede na to, da ni novih žarišč okužbe ter da so medtem sprostili izvajanje vseh dejavnosti. Izpostavil je nekoliko večje povečanje okužb v karlovški županiji, kjer so potrdili 12 okužb, večinoma zaradi okužb v družini v Ogulinu.

Čeprav se je današnje število skoraj podvojilo v primerjavi s 52 okuženimi v torek, Capak pričakuje, da se bo število novih okužb v prihodnjih dneh zmanjševalo.

Glede na dnevna poročila županijskih štabov civilne zaščite je v preteklih 24 urah bilo največ novih okužb na območju Zagreba, iz katerega so poročali o 21 novih okužbah. Več kot tretjino od 92 novih primerov v državi so sicer potrdili v slavonskih županijah.

Ko gre za obalne županije, je največ novih primerov v zadnjih 24 urah prijavila splitsko-dalmatinska županija, v kateri so potrdili devet okužb. Po pet primerov je bilo v primorsko-goranski in dubrovniški županiji. V istrski in šibeniško kninski županiji sta po dva nova primera, v zadrski pa eden, kažejo poročila županijskih štabov.

Skupni podatki za celotno državo se sicer ne ujemajo vedno s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov.

Pomočnik notranjega ministra Damir Trut je izpostavil, da so z današnjim dnem uveljavili obvezno uporabo zaščitnih mask tudi za zaposlene v podjetjih, ustanovah in institucijah, ki delajo s strankami. Tudi uporabniki njihovih storitev jih morajo nositi.

Capak je pojasnil, da se odločitev nanaša na pošte, banke in podobne ustanove, v katerih uporabniki pogosto na storitve čakajo tudi v vrstah pred okenci. Poudaril je, da odločitev velja tudi pri storitvah, kot so frizerski in kozmetični saloni, v katerih so doslej maske priporočali, a niso bile obvezne.

Na novinarsko vprašanje, ali se je od torka spremenilo število okuženih turistov, je Capak še dejal, da so imeli en primer v skupini 16 danskih turistov, ki so bili v zdravilišču v sisaško-moslavški županiji, kot tudi primer družine iz Švice, ki je bila na počitnicah v Splitu.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja