Na Hrvaškem 56 novookuženih z novim koronavirusom, v Avstriji 45

covid-19-4908692_1920 virus

Na Hrvaškem od četrtka 56 novookuženih z novim koronavirusom

Hrvaški štab civilne zaščite je danes potrdil, da so od četrtka od 14. ure zabeležili še 56 okužb z novim koronavirusom. Največ novih primerov je bilo na območju Zagreba, kjer so zabeležili polovico novih okužb. Med okuženimi je tudi znani hrvaški teniški trener in bivši igralec Goran Ivanišević, ki je bil direktor teniškega turnirja Adria tour.

Članica štaba iz hrvaškega zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš je povedala, da je bilo na območju Zagreba 28 novookuženih, v osiješko-baranjski županiji pa 12. Po pet novih primerov je bilo v primorsko-goranski in splitsko-dalmatinski županiji. V še štirih županijah pa so imeli po enega ali dva primera.

Bubaševa je še povedala, da je bilo doslej na Hrvaškem 2539 okuženih z novim koronavirusom, 2150 oseb pa se je pozdravilo. Na zdravljenju v bolnišnicah je 51 oseb, nihče pa ni priključen na ventilator. Doslej je zaradi covida-19 umrlo 107 ljudi. Opravili so skoraj 76500 testiranj, 780 v preteklih 24 urah.

Med novookuženimi je tudi Goran Ivanišević, ki je to danes potrdil na svojem Instagramu. Ivanišević je direktor teniškega turnirja v Zadru v sklopu Adria toura, ki so ga morali prejšnji konec tedna prekiniti zaradi okužbe več igralcev.

Novinarje je zanimalo, ali bi moral tudi hrvaški premier Andrej Plenković v samoizolacijo glede na to, da sta se z Ivaniševićem v soboto na turnirju v Zadru pozdravila in fotografirala.

Direktorica zagrebške infekcijske klinike in članica štaba Alemka Markotić je pojasnila, da bodo v skladu s pravili epidemiologov obravnavali samo Ivaniševićeve stike v preteklih 48 urah. Poudarila je, da se je Ivanišević v zadnjih deset dneh testiral trikrat, tretji test pa je bil pozitiven. Nihče, ki je bil minuli konec tedna v stiku z njim v Zadru, ni v nevarnosti, da bo zaradi tega okužen, je dejala.

Nekaj novih okužb v Zagrebu naj bi potrdili med obiskovalci nočnih klubov, v katerih se zabavajo ob narodni glasbi. Zaradi gneče v tovrstnih klubih je praktično nemogoče ugotoviti vir okužbe, je danes sporočil zagrebški štab civilne zaščite.

Hrvaški notranji minister in šef nacionalnega štaba Davor Božinović je napovedal, da bodo inšpektorji civilne zaščite v spremstvu policistov okrepili nadzor nočnih klubov, da bi preverili, ali spoštujejo vse ukrepe proti širjenju virusa.

Božinović je dodal, da bodo v začetku prihodnjega tedna glede na takratno epidemiološko sliko revidirali tudi obstoječe ukrepe na mejnih prehodih pri vstopu na Hrvaško. Konec junija tudi poteče odločitev o začasni prepovedi prehoda čez hrvaške mejne prehode za potnike iz določenih držav.

V Avstriji 45 novih okužb s koronavirusom

V zadnjem dnevu so v Avstriji potrdili 45 novih okužb z novim koronavirusom, potem ko so jih že v četrtek našteli več kot 40. Zdravstvene oblasti so v ponedeljek potrdile, da ta teden beležijo povišanje števila aktivnih okužb v primerjavi s preteklim tednom.

Izmed novih primerov so jih je Dunaju odkrili 25, devet pa v Gornji Avstriji. Na Štajerskem so potrdili štiri nove primere, po tri na Koroškem in v Spodnji Avstriji, eno pa po podatkih notranjega ministrstva še na Tirolskem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Od začetka epidemije so v Avstriji vsega skupaj potrdili 17.522 primerov okužbe z novim koronavirusom, v povezavi s covidom-19 je umrlo 698 ljudi. Trenutno je v bolnišnici 70 ljudi, od tega 10 na intenzivni negi.

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.