Na avstrijskem Koroškem po cepljenju proti covidu-19 umrla negovalka, smrti ne povezujejo s cepivom

Na avstrijskem Koroškem je štiri tedne po cepljenju proti covidu-19 nepričakovano umrla mlada negovalka. Žensko so v soboto prepeljali v bolnišnico, ker se je onesvestila, nato pa malo kasneje umrla. Glede na obdukcijo je umrla zaradi krvavitve v možganih, povezavo s cepivom pa so izključili, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.
Fotografija je simbolična

Negovalko so januarja in februarja cepili s cepivom Pfizerja, reakcij na cepivo ni imela. Prejšnji teden je še delala, nato pa se je v soboto padla v nezavest. Prepeljali so jo v bolnišnico, ampak ji niso več uspeli pomagati. Glede na obdukcijo njene smrti ne povezujejo s cepivom.

V Avstriji so nedavno poročali o nenavadni smrti medicinske sestre, ki so jo pred tem cepili s cepivom AstraZenece. Evropska agencija za zdravila je ta teden glede na preliminarno preiskavo zavrnila povezavo smrti zaradi strjevanja krvi s cepivom.

Na avstrijskem Tirolskem so medtem zagnali pilotni projekt množičnega cepljenja proti južnoafriški različici sars-cov-2. V okviru projekta se lahko sedaj vsi državljani kraja Schwaz cepijo s cepivom Pfizerja. Trenutno se je k sodelovanju javilo okoli 50.000 od 64.000 ljudi, ki izpolnjujejo pogoje.

S pilotnim projektom želijo ugotoviti učinkovitost cepiva proti južnoafriški različici, ki je v omenjeni regiji na Tirolskem zelo razširjena, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Cepljenje bodo pospremili s polletno znanstveno študijo, v katero morajo vključiti najmanj 5000 ljudi. Pristojni predvidevajo, da se bo verjetno javilo precej več ljudi.

V Avstriji so v zadnjem dnevu sicer potrdili 2997 novih okužb. V bolnišnicah je na zdravljenju 1596 covidnih bolnikov, od tega 329 na intenzivni negi. V zadnjih sedmih dneh so na 100.000 prebivalcev potrdili 194 okužb. Od začetka pandemije pa se je z novim koronavirusom okužilo več kot 484.900 ljudi, umrlo jih je 8798, od tega 22 v zadnjem dnevu.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije