Mineva 27 let od prvega poslanega SMS-a

Pred natanko 27 leti je takratni britanski inženir mobilnega operaterja Vodafone Neil Papworth tedanjemu direktorju podjetja Richardu Jarvisu poslal prvo SMS sporočilo s preprosto vsebino: "Vesel božič!"
sms
Fotografija je simbolična

Jarvis na sporočilo ni mogel odgovoriti, saj telefoni v tistih časih niso omogočili dvostranske komunikacije, tako da so sporočila lahko le sprejeli in prikazali za branje. Zdaj, 27 let kasneje, se vsak mesec po celotnem svetu pošlje okoli 560 milijard SMS sporočil.

V Sloveniji so kratka tekstovna sporočila na mobilnikih prisotna 21 let. Do zamika v primerjavi s svetovnim mrilom je prišlo predvsem zaradi zmedenosti in neenotnosti različnih operaterjev pri zaračunavanju nove storitve. Tako smo SMS sporočila pri nas dokončno ‘posvojili’ šele leta 1998 preko mobilnega operaterja Mobitel.

Danes se na območju naše države prepošlje približno 222 milijonov SMS sporočil mesečno, kar z drugimi besedami pomeni, da slovenski uporabnik v povprečju pošlje tri SMS sporočila na dan. Številka je relativno nizka, a pri tem je treba upoštevati da v to statistiko niso zajeta sporočila, poslania preko namenskih aplikacij za sporočanje, kot je denimo Facebookov Messenger, ki vse bolj nadomeščajo običajna SMS sporočila.

Kljub zastarelosti, nekonkurenčnosti in posledičnemu padcu rabe SMS sporočil pa je sporočanjski model še vedno delno v razvoju, saj na njem temelji prihajajoči standard sporočanja RCS za telefone z operacijskim sistemom Android. Uporabniki mobilnih naprav Apple imajo na drugi strani na voljo storitev iMessage, kjer je za medsebojno komunikacijo potrebna le podatkovna povezava, bodisi preko mobilnih podatkov bodis preko WiFi-ja.

Vir: enaa.com

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.