Merklova napovedala težke tedne v pandemiji do velike noči. Nizozemska ustavitev javnega življenja podaljšala za tri tedne

Nizozemska je ustavitev javnega življenja, katere namen je omejiti širjenje novega koronavirusa, podaljšala do 9. februarja, je danes sporočil nizozemski premier Mark Rutte.

“Mislim, da vas ne bom presenetil, ustavitev javnega življenja je podaljšana za tri tedne,” je povedal na novinarski konferenci o omejitvah za zajezitev covida-19, ki bi se morale po prvotnih načrtih končati čez en teden. “Skoraj vsakdo bo razumel, da ni druge možnosti,” je še poudaril Rutte po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Na Nizozemskem so sredi decembra uvedli najstrožje protikoronske ukrepe doslej. Med drugim so zaprli šole in vse nenujne trgovine, odprte so trgovine z živili in lekarne. Že cel mesec so zaprti tudi muzeji, živalski vrtovi in kinematografi. Posamezno gospodinjstvo lahko na dan sprejme le dva človeka, ki ne živita v njem.

Po premierjevih besedah vlada razmišlja še o uvedbi nočne policijske ure. Za nasvet o tem je zaprosila inštitut za javno zdravje.

V tej državi število okužb z novim koronavirusom ostaja visoko, čeprav je v zadnjih dveh tednih nekoliko upadlo. V zadnjih sedmih dneh so jih potrdili okoli 49.000, kar je 12 odstotkov manj kot v tednu pred tem. Danes so iz Nizozemske, ki ima okoli 17 milijonov prebivalcev, poročali o skoraj 5000 novih okužbah s koronavirus.

Rutteja skrbi tudi britanski sev novega koronavirusa, ki je bolj nalezljiv od drugih.

Merklova napovedala težke tedne v pandemiji do velike noči

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes na pogovoru s poslanci svoje konservativne unije (CDU/CSU) opozorila, da bo v pandemiji covida-19 težko do velike noči. Posvarila je predvsem pred vdorom bolj nalezljivih sevov koronavirusa v državo.

“Pred nami je še osem do deset težkih tednov,” je bila jasna kanclerka po poročanju portala tednika Der Spiegel.

Ob tem Der Spiegel opozarja, da kanclerka na srečanju nikoli ni rekla, da bodo strogi protikoronski ukrepi v veljavi še naslednjih deset tednov, kot je to poročal Bild.

Čeprav britanski sev novega koronavirusa ni bolj smrtonosen, pa je bolj nalezljiv. Kanclerko tako skrbi, da bi bile ob hitrem povečanju števila okužb tudi bolnišnice bolj obremenjene.

To je med drugim vidno na Irskem, kjer se virus začel hitreje širiti in so v kratkem času zabeležili po desetkrat več okužb, še piše Der Spiegel.

Na Bavarskem v trgovinah in javnem potniškem prometu obvezne zaščitne maske FFP2

Na Bavarskem bodo od ponedeljka v trgovinah in javnem potniškem prometu obvezne zaščitne maske tipa FFP2, je po poročanju bavarskih medijev danes odločila bavarska vlada pod vodstvom ministrskega predsednika Markusa Söderja. Ob tem je Söder sporočil, da imajo na Bavarskem na zalogi dovolj tovrstnih mask.

Kot je še dejal bavarski premier, običajne zaščitne maske v pandemiji covida-19 varujejo druge, zaščitna maska FFP2 pa varuje tudi tistega, ki jo nosi.

Namen danes sprejetega ukrepa je sicer izboljšati varnost pred okužbo v trgovinah in javnem potniškem prometu.

Söderja sicer še posebej skrbi pojav novega seva novega koronavirusa. Kot je dejal, je potrebno preprečiti njegovo širjenje.

Bavarski premier je tudi napovedal, da bodo ponovno uvedli obvezna testiranja za dnevne migrante iz drugih dežel. Konec novembra je bavarsko upravno sodišče tovrstno obveznost razveljavilo.

Novi bavarski minister za zdravje Klaus Holetschek je danes ocenil, da so najpomembnejši ukrepi v boju proti novemu koronavirusu testiranje, cepljenje ter omejitev stikov. Na Bavarskem so doslej po njegovih besedah cepili 140.000 ljudi, ki so dobili prvega od dveh odmerkov cepiva. Poleg tega je danes na Bavarsko prispelo še 10.000 odmerkov cepiva ameriškega proizvajalca Moderna.

Naroči se
Obvestilo o
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila

prijavi se

prijavi se v svoj račun