Marjan Šarec ob predaji novih policijskih vozil: “Pri varnosti ne smemo ničesar prepustiti naključju” (FOTO)

Generalna direktorica policije policistom v uporabo izročila več kot šestdeset novih avtomobilov
Ljubljana, Policijska akademija.
Predaja novih avtomobilov ministrstva za notranje zadeve policistom na terenu.

Na Policijski akademiji v Ljubljani je generalna direktorica policije mag. Tatjana Bobnar danes, 27. novembra, policistom v uporabo predala 41 novih patruljnih in tri civilna vozila znamke Renault Kadjar, 21 civilnih vozil Renault Megane in dve civilni vozili Škoda Octavia. Vozila so bila na javnem razpisu izbrana s posebno pozornostjo, da bodo čim bolj ustrezala naravi dela, pri katerem se bodo uporabljala. Ob tem so posebno skrb posvetili tudi zagotavljanju ustrezne varnosti uporabnikov vozil in vplivom na okolje v obliki nizkih emisij.

Ljubljana, Policijska akademija. Predaja novih avtomobilov ministrstva za notranje zadeve policistom na terenu. Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar.

Generalna direktorica policije je ob tej priložnosti izpostavila, da so za visoko stopnjo varnosti, ki je rezultat tudi požrtvovalnega dela slovenskih policistk in policistov, poleg vrednot in vrlin, zapisanih v samo esenco našega delovnega vsakdana, potrebni tudi ustrezno vrednotenje dela policistov, ustrezna zakonodaja, ki določa pooblastila in s tem orodja za delo, in ustrezna oprema. Na tem področju se je v zadnjih dveh letih trend vendarle obrnil na bolje: “Prišel je čas, ko slovenska policija ni več ‘šparovček’, iz katerega se jemlje, ampak v katerega se vlaga. Svojo opremo smo končno začeli posodabljati.”

V zvezi z nabavo novih vozil se je generalna direktorica policije zahvalila svoji strokovni ekipi, ki je sodelovala v postopkih izbora in nabave, za njen trud pri iskanju najboljših tehničnih rešitev, ki kljub številnim nadgradnjam niso podražile nakupa. Bobnarjeva je svoj nagovor zaključila z mislijo, da policisti pri svojem delu potrebujemo modrost. “Pred nami je lepo število belo-modrih, tudi rumenih vozil, z modrimi lučmi. Vzemimo to tudi na simbolni ravni. Pisatelj in scenarist Tomaž Letnar je za slovesnost ob dnevu policije pred leti zapisal, da je nebo modro samo v soncu, policija tudi v temi. Naj nas torej ta modrost vodi dan za dnem in noč za nočjo na poti in v dobro ljudi.” Policistkam in policistom, ki so prevzeli nova vozila, je nazadnje zaželela srečno vožnjo.

Ljubljana, Policijska akademija. Predaja novih avtomobilov ministrstva za notranje zadeve policistom na terenu. Minister za notranje zadeve Bostjan Poklukar.

Dogodka sta se udeležila tudi minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in predsednik vlade Marjan Šarec. Minister Poklukar je izrazil zadovoljstvo, da “po kar nekaj letih finančne in materialne podhranjenosti policiji predajamo nova vozila, ki jih policistke in policisti uporabljajo pri svojem vsakodnevnem delu”. Od nastopa funkcije si minister prizadeva, da bi se slovensko policijo moderniziralo in opremilo tako, kot je opremljena večina modernih policij v Evropski uniji, da bo pri svojem delu še bolj učinkovita. Velike napore pa minister z ekipo vlaga tudi v izboljšanje položaja zaposlenih v policiji. Ob tej priložnosti se je zahvalil predsedniku vlade “za podporo Vlade RS, ki je prepoznala, da je treba slovensko policijo razvijati, modernizirati in jo opremiti z novimi sredstvi”.

Predsednik Vlade RS Marjan Šarec pa je dejal: “Danes je pomemben dan za slovensko policijo, saj prejemate novo opremo, ki je še kako potrebna pri varovanju državne meje. Država, ki izpolnjuje svoje naloge, je dolžna tudi varovati suverenost. To lahko varuje le z opremljenostjo in ustreznim moštvom. Res so bile v preteklosti te razmere precej slabe. Toda trend se je obrnil. Zavedanje, da potrebujemo usposobljeno, visoko strokovno in opremljeno policijo, se zelo dviga. Zato so ta nova vozila danes tudi simboličen znak, da se slovenska policija modernizira, da dobiva novo opremo, predvsem pa tudi nov kader. In tako bo tudi v bodoče. Kajti pri varnosti ne smemo ničesar prepustiti naključju.”

Ljubljana, Policijska akademija. Predaja novih avtomobilov ministrstva za notranje zadeve policistom na terenu. Predsednik vlade Marjan Sarec.

Ob tem je predsednik vlade poudaril pomen varnosti in s tem povezanih ustreznih pooblastil policije. “Ne sme se dogajati, da nam bodo usodo krojile varde ali vaške straže in drugi posamezniki. Naj bo jasno, za varnost v tej državi skrbijo obrambno-varnostne strukture in predvsem slovenska policija,” je dejal Šarec.

Preberite tudi: Do 2000 evrov kazni za kršitev javnega reda in miru, nošenje orožja ali maskirnih oblačil

Ekipa, ki je pripravila razpis in sodelovala pri postopkih nabave se je potrudila, da bi bila ta vozila čimbolj po meri potreb policistov na terenu. Glede na trenutno intenzivno delo ob državni meji, kjer policistke in policisti dnevno odkrivajo nedovoljene migracije, je zelo pomembno, da so civilna specialna terenska vozila opremljena z dodatnim močnim iskalnim reflektorjem, ki omogoča boljši pregled okolice. Iz enakega razloga sta v vsa vozila vgrajeni tudi po dve ročni akumulatorski svetilki, ki bosta policistoma v patrulji omogočili lažji pregled terena in večjo varnost.

Nova belo-modro-rumena flota vozil izbrana po meri policistov na terenu

Nova vozila imajo tudi integrirani navigacijski sistem, kar bo policistom omogočilo lažji in hitrejši prihod na določeno lokacijo tudi v primerih, ko terena ne poznajo dobro.

Poleg drugih uporabnih rešitev imajo vsa vozila tudi nove tipske sedežne prevleke, ki bodo varovale sedeže pred prehitrim uničenjem, saj izkušnje kažejo, da se zaradi uporabe opasačev oz. strelnega orožja avtomobilski sedeži pogosto strgajo. Tako bodo naša službena vozila dlje uporabna in lepo urejena.

Na današnjem dogodku je bilo sicer v uporabo predanih le nekaj vozil, saj jih je bilo kar nekaj letos že pred tem poslanih na policijske postaje, s čimer se je vozni park policije precej pomladil.

Nova vozila, ki jih je v zadnjih dveh mesecih prevzela Policija

  • 21 civilnih specialnih vozil znamke Renault Megane, ki so bila danes predana policistom.
  • 20 civilnih specialnih patruljnih vozil znamke Škoda Octavia, ki so bila nabavljena za izvajanje izravnalnih ukrepov (tj. za nadzora državne meje v notranjosti države); od teh sta bili danes v uporabo predani dve vozili.
  • 41 specialnih patruljnih terenskih vozil znamke Renault Kadjar (policistom predana danes) in 45 civilnih specialnih patruljnih terenskih vozil znamke Renault Kadjar; vsa so bila nabavljena za varovanje zelene meje in delo na mejnih prehodih.
  • 4 civilna specialna patruljna terenska vozila znamke Renault Kadjar, ki so bila prav tako nabavljena s sredstvi Frontexa in se bodo večinoma uporabljala za sodelovanje oz napotitve policistov v skupne operacije agencije Frontex (od teh so bila policistom danes predana tri vozila).

Celoten prispevek, kjer najdete tudi seznam letos dobavljenih policijskih vozil in seznam policijskega voznega parka na dan 1. 10. 2019 najdete TUKAJ.

Besedilo: www.policija.si

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.