Madžarska vlada podaljšala izredne razmere zaradi covida-19 do 8. februarja

Madžarska vlada je z odlokom v torek zvečer podaljšala izredne razmere zaradi epidemije covida-19 do 8. februarja. Izredne razmere omogočajo vladi, da delne karantenske ukrepe za zajezitev širjenja koronavirusa, ki naj bi veljali do 10. decembra, podaljša še za dva meseca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
hungary-4544781_1920

Ostrejši ukrepi za zajezitev epidemije veljajo od 11. novembra. Med drugim velja policijska ura med 20. in 5. uro in prepoved zbiranja, zaprte so restavracije, hoteli in kulturne ustanove. Na srednjih šolah in univerzah izobraževanje poteka na daljavo. Osnovne šole in vrtci ostajajo odprti. Športni dogodki morajo potekati brez prisotnosti gledalcev.

Trgovine in storitveni obrati, kot so frizerski saloni, se morajo zapreti ob 19. uri. Hoteli lahko sprejemajo samo poslovneže, ne pa tudi turistov. Zasebna druženja so omejena na deset ljudi. Rekreacija je dovoljena zgolj na prostem.

Zaposlene v bolnišnicah, šolah, vrtcih in jaslih naj bi redno testirali na tedenski ravni. V krajih z več kot 10.000 prebivalci pa so obvezne zaščitne maske tudi na prostem, pri čemer župani odločajo, za katera območja to velja.

Na Madžarskem podobno kot drugod po Evropi beležijo porast okužb z novim koronavirusom. Kot kažejo danes objavljeni podatki vlade, je covid-19 v zadnjih 24 urah zahteval 99 življenj, novih okužb s koronavirusom pa so potrdili 4290. Skupno so doslej potrdili 156.949 okužb, umrlo je 3380 bolnikov.

Trenutno je v državi 118.723 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 7499 bolnikov, od katerih jih je na medicinske ventilatorje priključenih 581, poroča madžarska tiskovna agencija MTI.

V domači karanteni je 35.804 ljudi, v državi pa so doslej opravili več kot 1,4 milijona testov na okužbo.

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.