Kurz za enotno potrdilo o cepljenju na ravni EU

Avstrijski kancler Sebastian Kurz se je pred virtualnim zasedanjem voditeljev Evropske unije zavzel za skupno potrdilo o cepljenju na ravni EU. Potrdilo bi prejeli tudi tisti, ki so pravkar preboleli covid-19 ali pa so opravili testiranje na novi koronavirus. Kurz bo to predlagal tudi vrhu, ki bo potekal v četrtek in petek.

“V Evropski uniji moramo znova vzpostaviti svobodo gibanja,” je v izjavi za novinarje povedal avstrijski kancler. T. i. zeleni potni list na ravni EU za cepljene, tiste, ki so ravnokar preboleli covid in so zato odporni, ter tiste, ki so opravili novo testiranje na okužbo, bi bil dobra osnova za to, da bi poletje minilo brez težav, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

O tem je Kurz že govoril z več voditelji drugih držav članic EU in tudi z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem, čigar vlada je že uvedla podoben sistem. Nekatere članice imajo zadržke glede tega, pri čemer upa, da jih bodo čim prej odpravili, je povedal kancler. Zavzema se za rešitev na ravni EU. “Če to ne bo uspelo, pa se bomo seveda tega projekta lotili na nacionalni ravni in skušali s čim več državami v soseščini najti skupno pot,” je poudaril Kurz.

“Vsi si želimo, da bi se kar se da hitro vrnilo naše običajno življenje. Želimo znova svobodno potovati po Evropi, pa naj bo iz poslovnih ali osebnih razlogov. Predvsem pa si znova želimo možnosti obiskovanja kulturnih prireditev, restavracij in lokalov ter hotelov,” je še povedal. Vrnitev v normalnost do poletja je “povsem realistična”, je dejal.

Potrdila o cepljenju proti covidu bodo ena od tem dvodnevnega vrha voditeljev članic EU, ki bo posvečeno usklajevanju ukrepov pri spoprijemanju s pandemijo covida. Glede potrdil med članicami vladajo nesoglasja.

V Evropski komisiji že ves čas izpostavljajo, da je treba potrdilo o cepljenju najprej doreči z zdravstvenega vidika, z razpravo o drugih vidikih pa da je treba počakati, saj manjka še nekaj ključnih informacij.

Države z močno razvitim turizmom, na primer Grčija, kljub temu pritiskajo. Želijo, da bi potrdilo o cepljenju olajšalo potovanja in s tem znova spodbudilo turizem. Nekatere druge države, med katerimi naj bi bili Nemčija in Francija, pa svarijo pred diskriminacijo.

Preberi še:  V petek v Sloveniji potrdili 766 novih okužb

prijavi se

prijavi se v svoj račun