Kurz ni naklonjen podaljšanju omejitev vstopa v Avstrijo. Merklova poziva k zaostritvi ukrepov

Nemška kanclerka Angela Merkel je prepričana, da bodo morali še pred božičem sprejeti nove strožje ukrepe za zajezitev epidemije covida-19. Trenutni ukrepi ne zmanjšujejo števila novih okužb, je opozorila kanclerka na srečanju s poslansko skupino krščanske unije (CDU/CSU) v parlamentu.
mejni prehod vič

Trenutno se preveč govori o stojnicah s kuhanim vinom ter premalo o medicinskem osebju in negovalcih, ki morajo delati pod hudimi pritiski na intenzivni negi in v domovih za starejše, je povedala.

Kanclerka je posvarila, da so razmere še vedno resne, so izvedeli nemški mediji iz kroga udeležencev. “Samo z upanjem ne bomo več napredovali,” je opozorila.

Trenutni ukrepi ne zadostujejo, da bi se znižalo visoko številno na novo potrjenih okužb dnevno, to po oceni Merklove pomeni, da zime ne bo mogoče preživeti brez dodatnih ukrepov. Tako bi morali že pred božičem oblikovati nov načrt glede zaostritve ukrepov, je prepričana.

Napovedala je še, da se bo o tem v prihodnjih dneh pogovorila z ministrskimi predsedniki dežel.

Že pred tem je minister za gospodarstvo Peter Altmaier opozoril, da so trenutni ukrepi nezadostni.

Nemški Inštitut Roberta Kocha za nadzor nad boleznimi je danes poročal o 12.332 novih okužbah z novim koronavirusom, kar je več kot tisoč več v primerjavi z 30. novembrom. Številke o novih okužbah v nedeljo in ponedeljek so običajno nižje, saj ob koncih tedna izvedejo tudi manj testov.

Po podatkih nemških pristojnih oblasti je v zadnjih 24 urah umrlo 147 bolnikov s covidom-19, kar je nekoliko več kot pred tednom dni, ko je umrlo 125 bolnikov.

Avstrija

Avstrijski kancler Sebastian Kurz ni naklonjen podaljšanju omejitev vstopa v Avstrijo po 10. januarju, kar je predlagal podkancler Werner Kogler. Kot je še dejal, se mu zdi smiselno, da bi ohranili Evropo brez meja. V Avstriji so v zadnjih 24 urah potrdili 2263 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 57 bolnikov s covidom-19.

Avstrijski kancler je ob tem na današnji novinarski konferenci napovedal, da namerava Dunaj v začetku januarja ocenili razmere glede omejitev vstopa v državo. Ob tem je še dejal, da je poudarek na omejitvah predvsem na božični čas, kar je po njegovih besedah “smiselno in ustrezno”. Po načrtih bodo zaostreni pogoji za vstop v Avstrijo v veljavi od sredine decembra do 10. januarja, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Skupaj z dunajskim županom Michaelom Ludwigom je Kurz danes pozval tudi k udeležbi na množičnem testiranju na okužbo z novim koronavirusom. Ob tem je Kurz napovedal, da bi lahko odločitev o drugem delu množičnega testiranja sprejeli še ta teden.

Zaradi slabega odziva na že končanem množičnem testiranju v avstrijskih zveznih deželah Tirolska in Predarlsko je Kurz tudi dopustil možnost dodatnih vzpodbud za udeležbo na testiranju. Na Dunaju pa po novem testirajo tudi brez predhodne prijave.

Avstrijski kancler je danes tudi poskušal pomiriti zaskrbljenosti zaradi navala na nakupovalne centre pred božičnimi prazniki. Prebivalce je pozval, da nakupovanje porazdelijo.

“Še veliko dni je do božiča. Vedno znova vzide sonce. Vedno se naslednji dan odprejo trgovine,” je še dejal Kurz.

V Avstriji so sicer v zadnjih 24 urah potrdili 2263 novih okužb z novim koronavirusom. V zadnjih 24 urah so opravili 14.577 testov na okužbo z novim koronavirusom, pozitivnih jih je bilo 14,2 odstotka. Umrlo je 57 bolnikov s covidom-19.

Največ novih okužb v zadnjih 24 urah so potrdili na Dunaju, 442, sledi Spodnja Avstrija z 413 primeri. Na avstrijskem Štajerskem so potrdili 227 novih okužb, na avstrijskem Koroškem 144 in ponovno najmanj na Gradiščanskem, 56. Gradiščanska je edina avstrijska zvezna dežela, kjer so v minulem tednu povprečno potrdili manj kot sto novih okužb na dan.

V avstrijskih bolnišnicah se trenutno zdravi 3885 bolnikov s covidom-19, od tega 616 na oddelkih intenzivne nege, kar je 16 manj kot v nedeljo. Prvič po več dnevih je sicer v bolnišnicah ponovno več bolnikov kot dan prej, in sicer 83 več kot v nedeljo.

Od začetka epidemije covida-19 v Avstriji so doslej v tej državi potrdili 305.693 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 3897 bolnikov s covidom-19.

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.