Kmalu hitrejše prehajanje meje s Hrvaško (FOTO)

V soboto, 16. maja 2020, sta se v Ormožu srečala minister za notranje zadeve Republike Slovenije Aleš Hojs in minister za notranje zadeve Republike Hrvaške Davor Božinović. Pogovarjala sta se o situaciji, povezani s COVID-19, predvsem glede prestopanja slovensko-hrvaške meje, in problematiki nezakonitih migracij.

Minister Hojs je po srečanju dejal, da je bilo to izjemno konstruktivno in bo pripomoglo k temu, da bodo slovenski državljani v naslednjih dneh in tednih lahko kar se da prosto prehajali slovensko-hrvaško mejo.

»Minister me je obvestil, da so vsi postopki, ki jih trenutno izvajajo na slovensko-hrvaški meji, posledica tega, da njihovi epidemiologi še vedno ocenjujejo, da je treba vstope tujih državljanov, tudi Slovencev, na lokacije odprtih avtokampov, nepremičnin, ki jih posedujejo Slovenci, ali druge premike, imeti pod nadzorom. Ravno zato se je v teh dneh vzpostavil kontrolni režim, ko hrvaška policija zahteva vsaj naslov in neko kontaktno številko,« je povedal minister Hojs.

Za razliko od slovenskega dela javnosti, ki je ob korona zakonu izrecno in zelo glasno nasprotoval temu, da bi slovenska policija pridobivala podatke, kje in kako se kdo nahaja v karanteni, na hrvaški strani tega problema ni. Tam se zavedajo, da je bilo treba v času koronavirusa vzpostaviti relativno strog in jasen nadzor nad tistimi, ki so v karanteni. In ravno zato želi Hrvaška tako kontrolo, ko je epidemija še vedno razglašena, nadaljevati.

»Ministra sem tudi obvestil, da smo z včerajšnjim dnem na slovenski strani epidemijo preklicali. Epidemija velja do 31. maja, kar ne pomeni, da smo končali z zaščitnimi oziroma drugimi ukrepi, ki so potrebni, da se morebitni novi val epidemije ne pojavi znova.«

Ministra sta se tudi dogovorila, da bosta obe policiji v naslednjih dneh še dodatno dogovorili način prehoda meje. Hojs je izrazil prepričanje, da bo z možnostjo predhodnega sporočanja slovenskih državljanov, kam in kdaj gredo ter kje bodo bivali, prehod meje v naslednjih dneh bistveno hitrejši.

Pogovarjala sta se tudi o migrantski problematiki. Minister Hojs je poudaril, da je sodelovanje obeh policij na tem področju izjemno dobro. Kot je zagotovil hrvaški notranji minister Božinović, vračanje migrantov, ki nezakonito prečkajo mejo in ne izrazijo namere za mednarodno zaščito ali te ne želijo pridobiti v Republiki Sloveniji, ni problematično.

Ministra sta govorila tudi o nadaljnjih postopkih o približevanju Republike Hrvaške v schengenski prostor. Minister Hojs je ponovil stališče Slovenije, da je treba zagotoviti vse tehnične pogoje, da je ta vstop možen. Kot je še povedal minister, je hrvaški kolega Božinović zagotovil, da je Hrvaška tehnične zahteve v večji meri izpolnila. Interes Slovenije je, da se schengenska meja prestavi oziroma v razumnem roku preseli na mejo med Republiko Hrvaško in Republiko Srbijo. »Sem pa ministra obvestil tudi o tem, da če bi Slovenija kakor koli ugotovila, da njihov schengenski nadzor bodoče zunanje meje ne bo potekal tako kot bi bilo pričakovano, je Slovenija v vsakem trenutku pripravljena in bo ponovno uvedla vse kontrole, ki bi bile takrat potrebne.«

Na koncu se je minister Hojs zahvalil ministru Božinoviću in sodelavcem za dobro nadaljnje sodelovanje.

Besedilo: gov.si/Ministrstvo za notranje zadeve

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije