Search
Close this search box.

Janša za britanski BBC: Počitnice v Sloveniji bodo varne (VIDEO)

Premier Janez Janša je v pogovoru za britansko televizijo BBC v četrtek poudaril pomembnost turizma za naše gospodarstvo in napovedal odprtje turistične sezone s 1. junijem. Zagotovil je, da delajo vse, da bodo počitnice pri nas varne. Po skorajšnji odpravi vseh omejitev na meji s Hrvaško smo blizu dogovora tudi z Madžarsko in Avstrijo, je dejal.

V oddaji na televizijskem kanalu BBC News so poudarili, da je Slovenija prva v Evropi razglasila konec epidemije. Zanimalo jih je kakšne načrte ima vlada za oživitev turistične panoge.

Kot je prek video pogovora zatrdil Janša, se trudijo, da bi bili naši turistični objekti varni. Omenil je t. i. korona standarde Nacionalnega inštituta za javno zdravje in dejal, da bodo vsi, ki bodo prišli v naše hotele ali druge turistične objekte, obravnavni v skladu z njimi. “Naredili bomo vse, da bodo počitnice v Sloveniji popolnoma varne,” je zagotovil.

Na vprašanje glede ukrepov, s katerimi namera Slovenija to doseči, je kot najpomembnejši način izpostavil to, da se znebimo virusa. Pojasnil je, da smo v zadnjih 14 dneh zabeležili le po en ali nič novih primerov, ki jih je tako mogoče v celoti izolirati. “Epidemija je v Sloveniji pod popolnim nadzorom,” je poudaril v pogovoru, ki ga je danes delil tudi na Twitterju.

Glede varnostnih ukrepov, ki jih bodo morali upoštevati obiskovalci, je med drugim omenil higienske ukrepe in dejstvo, da nekateri rizični dogodki, npr. delovanje nočnih klubov še niso mogoči. “A skoraj 90 odstotkov turističnih dejavnosti, ki so na voljo v običajnih časih, bo na voljo tudi v tej novi normalnosti,” je zagotovil.

Potrdil je, da z evropskimi partnerji razpravljajo o odpravi omejitev na notranjih mejah sredi junija. “Nekatere države bodo to storile že prej, tudi mi bi lahko,” je dejal in dodal, da Slovenija pozorno spremlja epidemiološko situacijo v sosednjih državah. Nekaj težav je s sosednjo Italijo, a tudi tu je v najbližji Furlaniji-Julijski krajini položaj zelo dober, je povedal.

“Mislim, da bo naša regija prva odprla meje, kar bo pripomoglo k rešitvi čim večjega dela turistične sezone,” je dodal in zaključil s povabilom v Slovenijo, ki da je varna država.

Dogodki