Izrael, Avstrija in Danska načrtujejo zavezništvo za cepljenje proti covidu-19

Izrael, Danska in Avstrija se želijo z oblikovanjem zavezništva za cepljenje proti covidu-19 pripraviti na morebitne prihodnje težave s proizvodnjo in dostavo. Predsedniki vlad omenjenih držav so se danes v Jeruzalemu dogovorili glede poglobljenega sodelovanja predvsem na področju raziskovanja in proizvodnje, poročajo tuje tiskovne agencije.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz in danska premierka Mette Frederiksen sta se danes v Izraelu pobližje spoznala s tamkajšnjo kampanjo cepljenja in t. i. priponkah za cepljene.

Kampanja cepljenja v Izraelu velja za eno najuspešnejših, razloge za to pripisujejo digitaliziranemu zdravstvenemu sistemu in zadostnim količinam cepiva. Izraelu je namreč z ameriškim Pfizerjem sklenil dogovor o dostopu do podatkov o cepljenju v zameno za zadostno količino cepiva.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je opozoril, da bo zaščita nujna tudi v prihodnje. Trojica držav se je tako strinjala, da zaženejo sklad za razvoj cepiv ter skupno proizvodnjo. Po besedah Kurza strokovnjaki ocenjujejo, da bo samo Avstrija v prihodnjih letih potrebovala okoli 30 milijonov odmerkov cepiva. Zato je nujno sodelovanje na ravni EU ter v svetu, je prepričan.

Omenjene države so se dogovorile, da bodo skupaj investirale v proizvodnjo cepiv v Evropi in Izraelu, je dodal Kurz.

Kurz je pred obiskom Izraela napovedal, da se Avstrija v prihodnje glede cepiv ne bo več zanašala samo na Evropsko unijo. Zaradi počasnosti in zastojev pri dobavah so bile do EU kritične tudi druge države. Francija je na drugi strani poudarila pomen evropske solidarnosti ter bila kritična do namer Avstrije in Danske, so sporočili iz francoskega zunanjega ministrstva.

Netanjahu je gostoma predstavil tudi uporabo priponk za cepljene in prebolevnike, ki omogoča zagon gospodarstva, preden je vsak cepljen.

Kurz je glasen zagovornik potrdil o cepljenju. Evropska komisija bo svoj predlog o uvedbi digitalnega potrdila predstavila predvidoma v sredini marca.