Italijanski premier Conte za celotno Italijo razglasil karanteno

Italijanska vlada je zaradi “pomembnega porasta v številu okuženih z novim koronavirusom” nocoj sprejela nov previdnostni ukrep in karanteno razširila na celotno državo. “Podpisal bom sklep, ki bi ga na kratko lahko poimenovali ‘Jaz ostanem doma’,” izjavo italijanskega premiera Giuseppeja Conteja povzema italijanska tiskovna agencija Ansa.

Nov ukrep bo stopil v veljavo v torek zjutraj in bo veljal do 3. aprila, je napovedal Conte.

“Številke nam govorijo o pomembnem naraščanju števila oseb v intenzivnih terapijah bolnišnic in na žalost tudi števila umrlih. Svoje navade moramo spremeniti, zdaj. V dobro Italije se moramo vsi nečemu odreči. In to takoj. Uspelo pa nam bo le, če bomo sodelovali vsi in se prilagodili tem novim omejujočim normam,” je v večerni izjavi medijem v vladni palači dejal Conte.

“Ne bo več cone ena in cone dva. Celotna Italija bo zaščiteno območje,” je dejal Conte in pojasnil, da bodo prepovedana vsa druženja, tudi na prostem. Kot je povzel, bodo s torkom zaprte vse izobraževalne ustanove v državi. Prebivalci se bodo lahko gibali po državi le zaradi poslovnih ali zdravstvenih razlogov.

Conte je pojasnil, da bodo prekinjeni tudi vsi športni dogodki, med drugim bo zamrznjena italijanska nogometna liga Serie A.

Na mejah bo Italija izvajala tudi nadzore vstopov v državo. Še naprej pa bo deloval javni potniški promet, da bi s tem zagotovili neprekinjenost proizvodnje in da bi ljudem omogočili, da bi lahko šli v službo, je še napovedal Conte. Med drugim je v izjavi napovedal tudi imenovanje komisarja za krizne razmere, vlogo naj bi prevzel poveljnik italijanske civilne zaščite.

Odločitev italijanske vlade ima podporo vseh strank, poroča Ansa. Tako je predsednik opozicijske stranke PD Andrea Orlando na Twitterju zapisal, da Italija “potrebuje žrtvovanje vseh, če želi premagati virus. Kdor ima radi Italijo, njen narod, najbolj ranljive, spoštuje pravila in poskrbi, da jih spoštujejo drugi. Zdaj je čas, da podpremo družine in podjetja”, je zapisal.

V Italiji je zaradi novega koronavirusa v zadnjem dnevu umrlo 97 ljudi, skupaj je število žrtev naraslo na 463. Število okuženih pa je v Italiji naraslo na 7985.

Do večera so v Sloveniji potrdili še dve okužbi z novim koronavirusom v Sloveniji, s tem se je število okuženih povzpelo na 25. Kot je neuradno izvedela STA, je med drugim okužena tudi oseba iz vodstva UKC Ljubljana, ki nima stikov z bolniki. Gre za sekundarno okužbo, medtem ko gre pri zadnjem potrjenem primeru za uvoženo okužbo.

Za katerega vodilnega v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana gre, STA ni uspela izvedeti. Gre pa za sekundarno okužbo, povezano z enim od že znanih primerov. V UKC Ljubljana so na Twitterju sporočili, da je oseba zbolela preko vikenda in da bodo z ljudmi, s katerimi je bila ta oseba v stikih od konca tedna, večinoma naj bi šlo za zaposlene iz administracije, izpeljani ustrezni postopki. Zagotovili so, da primer ne bo vplival na režim in delovanje bolnišnice.

Več iz istega kraja