Hrvaška Istra se želi izogniti slovenskemu in italijanskemu rdečemu seznamu

Oblasti v istrski županiji na Hrvaškem so danes zahtevale od hrvaške vlade, naj nemudoma zahteva od italijanske vlade, da epidemiološki ukrep obveznega testiranja potnikov iz Hrvaške izvaja selektivno in v skladu z epidemiološkim stanjem v posameznih delih države. Podobno zahtevajo tudi v primeru epidemioloških ukrepov Slovenije.

V zahtevi istrske županije in županov tamkajšnjih mest so izpostavili, da enostranska poteza Italije kot tudi slovenske napovedi, da bo Hrvaško uvrstila na rdeči seznam držav, resno ogrožajo hrvaško turistično sezono v obdobju, ko je tam največ turistov. Med njimi je veliko gostov ravno iz Slovenije in Italije, so poudarili.

“Naša županija je zdravstveno varna in turistično uspešna. Pozivamo vas, da nam omogočite, da bo tako tudi ostalo,” so zapisali. Poudarili so, da imajo v Istri zdravstveno stanje pod nadzorom in da ustvarjajo največji delež hrvaškega turističnega prometa. Ocenjujejo, da je to “rezultat velikih prizadevanj, odgovornosti in osredotočenosti vseh prebivalcev Istre”.

Preberite tudi: Kacin glede okužb na Hrvaškem: Vlada bo ukrepala, da se šolsko leto začne pravočasno in v celoti

Opozorili so, da je od rezultatov turistične sezone odvisen tudi državni proračun, ki že močno trpi zaradi krize, ki je posledica pandemije bolezni covid-19. Zahtevajo, naj se Istri kot zdravstveno varni destinaciji omogoči, da ustvari čim boljše turistične rezultate, potem ko se je epidemiološka slika v Dalmaciji občutno poslabšala.

Podobno zahtevo za selektivni pristop so nacionalnemu štabu civilne zaščite poslali tudi iz primorsko-goranske županije. Med drugim so izrazili nasprotovanje odločitvi nacionalnega štaba, da lahko naslednji deset dni vsi gostinski lokali obratujejo samo do polnoči. Menijo, da bi morali takšen ukrep izvajati samo v tistih lokalih in v županijah, kjer so imeli primere okužbe v lokalih. Izpostavili so, da imajo na območju Reke, Kvarnerja in Gorskega kotarja dobro in stabilno epidemiološko sliko.

Hrvaški notranji minister Davor Božinović je na današnji novinarski konferenci hrvaškega štaba civilne zaščite v Zagrebu med drugim dejal, da hrvaška vlada v komunikaciji s svojimi kolegi iz najpomembnejših hrvaških turističnih trgov poudarja, da je na Hrvaškem najugodnejša epidemiološka slika v istrski in primorsko-goranski županiji, kjer je večina turistov iz Nemčije, Slovenije in Avstrije. Božinović je tudi dejal, da je na Hrvaškem trenutno 820.000 turistov.

Dogodki

Prosta delovna mesta

Zadnja obvestila