Hoteli na Hrvaškem letos cenejši?

Hoteli ob hrvaški obali so junija večinoma obdržali lanske cene, posamični popusti pa niso zadostni, da bi pritegnili večje število domačih turistov, ocenjuje spletni portal Index. Primerjava cen hotelov različnih kategorij v hrvaški Istri in Dalmaciji, vključno z otoki, kaže tudi ohranjanje lanskih cen v glavni poletni sezoni.

Cene hotelskih namestitev ob hrvaški obali se junija – v nasprotju z zasebnimi namestitvami – niso znižale, izpostavlja portal. S tem se niso uresničila pričakovanja hrvaških turistov, da bodo zaradi pandemije bolezni covid-19 cene hotelov krepko cenejše kot lani ter da bodo letos lahko počitnikovali v hotelih.

Portal je primerjal cene v hotelih v Rovinju, Zadru in na otoku Hvar v drugi polovici junija. Cene so za sedem nočitev z zajtrkom za štiričlansko družino. V hotelih s tremi zvezdicami je najcenejše namestitve portal našel v Rovinju, in sicer 8400 kun (1120 evrov), medtem ko je bivanje v hotelih iste kategorije v Zadru znašalo 9500 kun (1270 evrov), na Hvaru pa več kot 12.000 kun (1600 evrov).

Rovinj ima najdražje hotelske namestitve, ko gre za hotele s petimi zvezdicami, v katerih sedemdnevni aranžma stane 48.000 kun (6500 evrov). V Zadru je tako visoko kategorijo hotelskih namestitev možno dobiti za približno 500 evrov ceneje, na Hvaru pa tudi do 1000 evrov ceneje kot v Rovinju.

Ko gre za standardne štiri zvezdice, je Zadar najcenejši. Potrebno je odšteti 16.000 kun (2130 evrov), medtem ko je podoben aranžma v Rovinj dražji za približno 150 evrov, na Hvaru pa so cene precej višje in dosežejo 28.000 kun (3800 evrov), navaja portal.

Direktor hrvaškega društva Hut, ki združuje vodilne hrvaške hotele, Veljko Ostojić, je za Index povedal, da do splošnega znižanja cen pri hotelskih namestitvah ni prišlo, pač pa jih določata povpraševanje in ocena stanja s strani hotelskih lastnikov. Poudaril je, da so hotelske namestitve junija zagotovo bolj ugodne, kot bodo julija in avgusta, ker se krepi mednarodno povpraševanje. Kot je dodal, se rezervacije za hotele na Hrvaškem za julij in avgust polnijo, enako velja za september.

Predsednik združenja hrvaških potniški agencij (Uhpa) Tomislav Fain je potrdil, da lastniki hotelov na Hrvaškem letos ne nameravajo poceniti svojih namestitev, saj menijo, da jih bodo kasneje težko znova zvišali. “Raje bodo letos delali z manj gosti, da bodo nekako preživeli letošnje leto, nato pa nadaljevali prihodnjo sezono”, je dejal Fain, ki se sklicuje na pogovore s hrvaškimi hotelirji.

Spomnil je, da so nekateri hoteli, tako kot lani v predsezoni, ponudili znižanja po modelu “uživaj sedem nočitev, plačaj pet”, nekateri pa ponujajo dodatne obroke ali brezplačne masaže. V hrvaških hotelih pričakujejo krajšo osrednjo turistično sezono z močnim trendom last minute rezervacij. Večina rezervacij v hrvaških hotelih je zaenkrat iz držav, iz katerih gosti prihajajo z avtomobili, predvsem Slovenije, Češke, Slovaške, Avstrije, Poljske in Madžarske, navaja portal.

Mnogi hrvaški hoteli pa so odvisni od gostov, ki prihajajo z letali. Ti računajo, da bo med osrednjo turistično sezono vendarle okrepljen tudi letalski promet, ki je bil med globalno pandemijo covida-19 večinoma prizemljen. Tako bi lahko prispeli tudi njihovi tradicionalni gosti iz skandinavskih držav in Nemčije, je še poročal Index.