Hisense Gorenje, Adria Mobil in Elan zaganjajo proizvodnjo, Revoz bo še počakal

Podjetja, ki so zaradi novega koronavirusa zaustavila proizvodnjo, se počasi pridružujejo tistim, ki je niso ustavila ali pa so jo nadaljevala v zmanjšanem obsegu. Med znova delujočimi bodo od torka Hisense Gorenje, Adria Mobil in Elan, medtem ko so se v Revozu odločili, da bo proizvodnja stala tudi še ta teden.

Proizvodnja v tovarnah v Velenju se bo nadaljevala v torek, so potrdili v Hisense Gorenju, ki je proizvodnjo začasno zaustavil 23. marca. Tovarna pralnih in sušilnih aparatov je začela delo v petek, tovarna v Valjevu v Srbiji danes, tovarna Mora na Češkem bo zaživela v torek. V družbi načrtujejo, da bodo izpadle delovne dneve nadomestili s prerazporeditvijo terminskega koledarja.

V družbi Adria Mobil, kjer so proizvodnjo začasno zaustavili 18. marca, so podporne in režijske službe za ustrezno organizacijo proizvodnje delo začele že prejšnji teden, v torek pa bo znova steklo delo na montažnih linijah. Da bi se izognili gneči, so uvedli drseč delovni čas, so minuli teden napovedali v družbi.

V Elanu se bo v torek na delo vrnila dobra polovica vseh zaposlenih, so dejali v družbi, ki je proizvodnjo začasno ugasnila sredi marca. “Pri tem pa bomo reorganizirali izmene tako, da bo v vsakem prostoru hkrati čim manj zaposlenih,” so napovedali in dodali, da bodo število navzočih zaposlenih povečevali postopno ter v skladu s potrebami delovnega procesa in splošnim stanjem v državi.

Revoz, ki se je spogledoval z idejo, da bi proizvodnjo prav tako zagnal v torek, je to prestavil za en teden. Vendar je tudi zagon 20. aprila še vprašljiv. To je namreč odvisno od vnovične vzpostavitve javnega prevoza v Sloveniji ter od dobave sestavnih delov in dogajanja v Franciji in Španiji, je v četrtek povedal Revozov sindikalist Slavko Pungeršič.

Medtem so številna proizvodnja podjetja kljub omejevalnim ukrepom države za zajezitev širjenja koronavirusa ohranila delovanje proizvodnje. Ob živilskih in infrastrukturnih podjetjih ta teče med drugim v Leku, Krki, Siju, Tabu, Impolu, Uniorju, Cablexu, Domelu, Knauf Insulation itd.

Nekatera med njimi, kot so Talum, Steklarna Rogaška, Hidria in Alpina, so proizvodnjo prilagodila manjšemu obsegu in v času epidemije delujejo v nekoliko zmanjšanem obsegu. V Steklarni Rogaška so povedali, da bodo ukrep zmanjšanega obsega proizvodnje podaljšali še za en teden.

Medtem so v BHS Hišni aparati, kjer so proizvodnjo ustavili in nato v začetku marca vzpostavili poskusno delo na treh proizvodnih linijah, navedli, da bodo v tem tednu delali praktično s polnimi zmogljivostmi. “Na lokaciji Nazarje bo zato v torek navzoča že večina sodelavcev,” so dodali.

V vseh podjetjih zagotavljajo, da spoštujejo in izvajajo najstrožje ukrepe za zaščito zdravja zaposlenih. Med njimi izpostavljajo dezinfekcijo, zračenje prostorov, zaščitna sredstva, varnostno razdaljo, prilagojeno organizacijo vstopa, izstopa in malice ter delo od doma v primerih, kjer se ga da izvajati.

Delujoča podjetja tudi zaradi vpeljanih zaščitnih ukrepov doslej niso bila zaznana kot vir izbruha okužbe s koronavirusom. Vlada ta teden načrtuje postopno sproščanje omejitev nekaterih dejavnosti. To v Gospodarski zbornici Slovenije podpirajo in pričakujejo nadaljnje usmeritve pristojnih, zlasti Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kako varno poslovati v novih razmerah, s katerimi se moramo naučiti živeti, so sporočili.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije