Francija zaostruje nadzor na mejah, po vsej državi po 18. uri policijska ura. Plenković o uvedbi potrdila o cepljenju

Francoska vlada je danes poostrila nadzor na mejah, da bi preprečila vnos novih mutacij novega koronavirusa v državo. V boju proti novemu koronavirusu so v Franciji tudi podaljšali policijsko uro, ki bo od sobote po vsej državi najmanj dva tedna veljala od 18. ure, je po poročanju tujih tiskovnih agencij nocoj sporočil premier Jean Castex.
croatia trogir

“Po 18. uri ne bo dovoljeno oditi od doma iz osebnih razlogov,” je poudaril francoski premier na novinarski konferenci. Tudi trgovine se bodo morale zapreti do 18. ure.

Policijska ura se je doslej ob 18. uri začela v 25 francoskih departmajih, v preostanku države pa je veljala med 20. in 6. uro. Castex je pojasnil, da podatki o novih okužbah kažejo, da daljša policijska ura vpliva na število novih okužb. “Tam, kjer se policijska ura začenja ob 18. uri, je število novih primerov dva do trikrat nižje kot drugod po državi,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V času policijske ure niso dovoljeni sprehodi na prostem, športne aktivnosti ali nakupovanje. Je pa dovoljeno zapustiti dom za odhod na delo ali iz nujnih družinskih razlogov.

Razmere v Franciji glede novega koronavirusa so se v zadnjih dneh izboljšale, a ostajajo zaskrbljujoče, je dejal Castex. V povprečju na dan potrdijo 16.000 novih okužb, v nobenem od francoskih departmajev ne dosegajo cilja 50 novih okužb na 100.000 prebivalcev v sedmih dneh.

Da bi preprečile vnos novih mutacij novega koronavirusa v državo, so francoske oblasti danes poostrila nadzor na mejah. Za vstop v Francijo iz držav zunaj EU bo poslej obvezno predložiti negativen test na novi koronavirus pred vkrcanjem na ladjo ali letalo. Po prihodu v Francijo iz teh držav pa bodo morali posamezniki za sedem dni v samoizolacijo.

Minister za zdravje Olivier Veran je napovedal, da bodo storili vse, da bi se izognili širjenju zelo nalezljive različice novega koronavirusa, ki so jo prvič odkrili v Veliki Britaniji. Trenutno v Franciji na dan zabeležijo od 200 do 300 primerov tega seva.

Pandemija covida-19 je Francijo, ki ima 67 milijonov prebivalcev, precej prizadela. Potrdili so več kot 2,8 milijona okužb z novim koronavirusom, okoli 69.000 covidnih bolnikov je umrlo. Do srede zvečer so v Franciji proti covidu-19 cepili okoli 250.000 ljudi.

Na Hrvaškem v zadnjem dnevu 980 okužb z novim koronavirusom

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 6497 opravljenih testih potrdili 562 novih okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 45 bolnikov s covidom-19, je danes sporočil nacionalni štab civilne zaščite.

Danes objavljeno število novih okužb na Hrvaškem je nekoliko višje, kot je bilo kot prejšnji četrtek, ker so zaradi praznika dan prej testirali manj ljudi. Minuli četrtek so ob 3614 opravljenih testo potrdili 562 novih okužb. Teden pred tem so ob 8441 testih potrdili 2391 novih okužb.

Glede na danes objavljene podatke lokalnih štabov civilne zaščite je bilo v minulih 24 urah v primorsko-goranski županiji 66 okužb. Iz istrske županije poročajo o 13 novih primerih. Praviloma imajo največje dnevno številno novih okužb na območju Zagreba in Splita.

Na Hrvaškem je trenutno 5210 aktivnih primerov okužbe. V bolnišnicah se zdravi 1921 covidnih bolnikov, od tega 176 na ventilatorjih. V samoizolaciji je nekaj manj kot 18.300 oseb.

Na Hrvaškem so doslej potrdili skoraj 223.100 okužb z novim koronavirusom. Umrlo je 4517 covidnih bolnikov. Okrevalo je 212.370 obolelih. Doslej so testirali več kot 1.102.550 ljudi.

Doslej so proti covidu-19 na Hrvaškem cepili več kot 38.000 ljudi, je dejal hrvaški premier Andrej Plenković na današnji seji hrvaške vlade. Pričakuje, da bodo februarja in marca na Hrvaškem dobili precej več odmerkov cepiva različnih proizvajalcev. Ocenil je, da bodo zdravstveno najbolj ogrožene državljane lahko cepili do konca aprila.

Plenković je na novinarski konferenci po vladni seji povedal, da spremlja tudi priprave na srečanje Evropskega sveta, ki bo prihodnji teden v Bruslju. Povedal je, da v komunikaciji s kolegi v EU prevladuje mnenje, da je treba naročiti čim več cepiva, ga čim hitreje razdeliti in potem cepiti čim več ljudi.

Za tiste države, ki jim je turizem pomemben, pa razpravljajo tudi o uvedbi potrdila o cepljenju, je dejal. Na novinarsko vprašanje, ali je s tem napovedal, da bodo za turiste potrebna potrdila o cepljenju, pa je odgovoril, da si “mnogi kolegi v EU to želijo, ker želijo biti odgovorni”.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.