Deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser pričakuje podaljšanje omejitev “še daleč v februar”

Avstrijska vlada se je danes sestala na posvetu s strokovnjaki, ki niso naklonjeni morebitnemu sproščanju sprejetih ukrepov za omejevanje širjenja novega koronavirusa v državi. Število novih okužb je "iz našega stališča mnogo previsoko", je po sestanku povedal prorektor dunajske medicinske univerze Oswald Wagner.

“Število novih okužb se ne zmanjšuje več zadostno,” je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal Wagner na novinarski konferenci v kanclerjevem uradu.

V Avstriji se je sedemdnevno povprečje potrjenih okužb z novim koronavirusom v zadnjih dneh ustalilo med 130 in 150. “Potrebni so ukrepi, ki bodo to pojavnost izrazito znižali,” je dejal in dodal, da bi morali priti pod številko 50.

Razlog za previdnost je predvsem zaskrbljenost pred mutacijo virusa, ki se zdaj pojavlja tudi v Avstriji. Na avstrijskem Štajerskem so že v treh sumljivih primerih uradno potrdili okužbo z mutacijo, ki so jo najprej odkrili v Veliki Britaniji. Zaskrbljujoče rezultate je pokazala tudi raziskava dunajske medicinske univerze, ki je pri prvih naključno izbranih 83 pozitivnih PCR testih potrdila mutacijo virusa v 14 primerih, torej 17 odstotkih.

Odločitev o nadaljnjih ukrepih naj bi avstrijska vlada sporočila v nedeljo. Že v petek zvečer je po pogovoru kanclerja Sebastiana Kurza in predstavniki deželnih oblasti postalo jasno, da ni pričakovati sproščanja omejitev, po današnjih sestankih pa kaže, da bi celo lahko prišlo do zaostrovanja ukrepov, navaja APA.

Deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser je v petek dejal, da pričakuje podaljšanje omejitev “še daleč v februar”. Po njegovih ocenah tudi ni verjetna uresničitev napovedi ponovnega odprtja šol 25. januarja.

Po jutranjem posvetu s stroko, na katerem so sodelovali tudi predstavniki deželnih oblasti, so danes v kanclerjevem uradu sledili še pogovori s socialnimi partnerji. Ti so zahtevali “jasne napovedi”, tudi kar zadeva možnosti ponovnega zagona dejavnosti. “Potrebujemo datum,” je povedal predsednik avstrijske gospodarske zbornice Harald Mahrer.

Poudaril je, da ne bi smeli čakati do marca. “To ne gre, to bo povzročilo množično brezposelnost,” je opozoril in dodal, da je področjem, ki zaradi covida-19 ostajajo zaprta, nujno treba zagotoviti ustrezno pomoč.

Treba je poskrbeti, da ne preobremenimo zdravstvenega sistema,a hkrati je treba ukrepe zastaviti tako, da ne bomo popolnoma uničili gospodarstva”, je menil vodja Avstrijske zveze sindikatov (ÖGB) Wolfgang Katzian.

Jasnost in transparentnost zahteva tudi politična opozicija. Predstavnik socialdemokratov (SPÖ) Philipp Kucher je bil kritičen do “cik cakanja” vlade, ki da “še vedno nima nobenega dolgoročnega načrta”. Gerald Loacker iz liberalnega Neosa je poudaril, da je potrebno opredeliti jasne kriterije in časovne okvirje, “tudi če to ne pomeni dobrih novic”.

Vodja avstrijskih svobodnjakov (FPÖ) Norbert Hofer pa “kljub vsem pomislekom” strokovnjakov, v katerih stališča “ne dvomi”, še vedno meni, da bi bilo najbolje čim prej sprostiti omejitve in omogočiti gospodarstvu delo pod jasnimi pogoji.

V Avstriji so za božič rahlo sprostili ukrepe proti širjenju covida-19, nato so jih ponovno zaostrili. V državi so v zadnjih 24 urah zabeležili 1723 novih okužb z novim koronavirusom in 66 smrtni zaradi covida-19. Po poročanju spletne izdaje časnika Kronen Zeitung se je število novih okužb v zadnjem tednu sicer zmanjšalo za okoli 500, a je še vedno višje od pričakovanj .

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja