Danes možna krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo

Danes popoldne in zvečer bodo ob nevihtah možna krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo. Danes in jutri bo po nižinah sredi dneva in popoldne še velika toplotna obremenitev.
Toča v Dravogradu (FOTO: Karmen Božič)
FOTO: Karmen Božič

Na Agenciji RS za okolje (Arso) opozarjajo, da bo do vključno jutri po nižinah sredi dneva in popoldne še naprej veljala velika toplotna obremenitev. Jutranje temperature se po večini Slovenije gibljejo med 18 in 22 stopinj, na Primorskem do 23 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 35 stopinj Celzija. Danes popoldne in zvečer bodo ob nevihtah možna krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo.

Nad srednjo in južno Evropo je območje enakomernega zračnega tlaka, nad Skandinavijo in severozahodno Rusijo pa šibko območje visokega zračnega tlaka. Višinska dolina se iznad severnega Atlantika spušča proti zahodni Evropi. Po njenem robu potuje ciklon, ki se nahaja med Britanskim otočjem in Islandijo, njegova hladna fronta pa preko Velike Britanije, zahodne Francije in Pirenejskega polotoka počasi napreduje proti vzhodu.

Danes bo dopoldne še delno do pretežno jasno, le občasno ponekod zmerno do pretežno oblačno. V notranjosti Hrvaške se že zjutraj pojavljajo posamezne nevihte z nalivi, nekaj ploh lahko v dopoldanskem času nastane tudi na vzhodu Slovenije. Popoldne se bo povečala kopasta oblačnost, predvsem na severovzhodu in ponekod na severu države (Koroška, Štajerska, Prekmurje, tudi Gorenjska in Posavje) bodo nastajale plohe in nevihte. Ob nevihtah so možni močnejši, dolgotrajnejši nalivi s točo in močnejšimi sunki vetra. Toča predvidoma ne bo dosegala večjih dimenzij.

Zvečer in v noči na soboto se bodo, glede na nekatere meteorološke modele, nevihte pojavljale v zahodni polovici države, zlasti na Gorenjskem, Goriškem ter na Primorskem, tudi ob obali. Ob nastanku neviht so možni močnejši nalivi in sunki nevihtnega piša.

Jutri bo dopoldne sončno, popoldne in zvečer pa spremenljivo oblačno s plohami in nevihtami, ki se bodo nadaljevale tudi v noč. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Soparno bo. Najnižje jutranje temperature bodo od 16 do 22, najvišje dnevne v severozahodni Sloveniji okoli 27, drugod od 29 do 34 °C.

FOTO: ARSO. Fronta bo v soboto, 27. 7. 2019 dosegla zahodne Alpe.

V noči na nedeljo bomo prišli pod vpliv vremenske fronte, padavine z nevihtami se bodo najprej začele pojavljati v zahodni Sloveniji in se do nedeljskega jutra predvidoma razširile na vso Slovenijo. V nedeljo čez dan bodo pogoste plohe in nevihte z močnejšimi nalivi in sunki vetra, vmes pa obdobja brez padavin. Krajevna neurja z morebitno debelejšo točo bodo predvidoma omejena le na vzhodno Slovenijo. Zaradi predvidenih obilnejših nalivov lahko nastanejo težave z meteorno vodo in hudourniškimi vodotoki. Osvežilo se bo, v nedeljo popoldne bodo marsikje v zahodni in osrednji Sloveniji temperature le okoli 20 °C.

FOTO: ARSO Temperatura bo v nedeljo padla. V začetku prihodnjega tedna bo spet topleje, vendar novega vročinskega vala ne pričakujemo.

V prvih dneh prihodnjega tedna bo dopoldne dokaj sončno, popoldne pa bo več spremenljive oblačnosti in nastale bodo krajevne plohe in nevihte. Znova bo topleje, v ponedeljek in torek bodo najvišje dnevne temperature stopinjo ali dve nad 30 °C, od sredine tedna naprej pa v notranjosti Slovenije ne bo več kot 30 °C. Novega vročinskega vala zaenkrat ni na vidiku.

Vir: ARSO, Neurje.si

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.