Češka več držav zaprosila za sprejem covidnih bolnikov. V Avstriji brez omejitev glede cepljenja starejših s cepivom AstraZenece

Češka je začela sprejemati ponudbe drugih držav glede premestitve covidnih bolnikov, saj češke bolnišnice ne zdržijo več pritiska. Nemčijo, Poljsko in Švico so češke oblasti zaprosile za sprejem najmanj desetih covidnih bolnikov, so danes sporočili z ministrstva za zdravje.

Ministrstvo je pojasnilo, da so za pomoč zaprosili, ker so bolnišnice prenapolnjene in ne morejo več zagotoviti standardne obravnave bolnikov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Smo v situaciji, ki si je nismo želeli,” je povedal minister za zdravje Jan Blatny. Še nekaj ur pred tem je sicer trdil, da zaenkrat ne potrebujejo tuje pomoči, čeprav se veča pritisk na bolnišnice.

Češka ima trenutno najvišjo raven novih okužb v Evropski uniji. V zadnjih sedmih dneh so na 100.000 prebivalcev potrdili več kot 800 okužb. Od začetka pandemije so potrdili skoraj 1,3 milijona okužb, za posledicami covida-19 pa je umrlo 21.325 ljudi.

Češki predsednik Miloš Zeman je medtem danes podpisal zakon glede dodatnega plačila za preživljanje karantene. Zaposleni bodo dobili do 14 evrov na dan, če bodo v karanteni, v katero so jih napotile oblasti. Dodatek bodo prejeli poleg nadomestila za bolniško odsotnost, ki se izplačuje, ko so zaposleni v karanteni.

Tudi v Avstriji brez omejitev glede cepljenja starejših s cepivom AstraZenece

Avstrijski organ za cepiva (NIG) je danes priporočil uporabo cepiva AstraZeneca proti covidu-19 brez doslej veljavnih starostnih omejitev za starejše, torej tudi za starejše od 65 let ter bolnike z visokim tveganjem.

“Cepljenje je s tem dobilo nov zagon,” je v odzivu dejal avstrijski minister za zdravje Rudi Anschober. Absolutno prednost pri cepljenju imajo sedaj po besedah avstrijskega kanclerja Sebastiana Kurza starejši ter osebe s povečanim bolezenskim tveganjem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Avstrijski kancler je še dodal, da to še ne pomeni, da bodo odpovedali že načrtovana cepljenja mlajših skupin, kot so učitelji.

Avstrijski kancler je tudi prepričan, da bodo zaradi novega priporočila v Avstriji že v aprilu lahko cepili vse starejše od 65 let, ki bodo izrazili interes za cepljenje. Cilj avstrijske vlade je, da bi do poletja cepljenje proti covidu-19 omogočili vsem, ki si to želijo.

Poleg Avstrije je tovrstno starostno omejitev za cepivo AstraZenece v zadnjih dneh na podlagi ugotovitev novih študij odpravilo več evropskih držav, med drugim, Francija, Nemčija in Švedska.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije