Cepljenje naj bi prenos koronavirusa zmanjšalo za do 50 odstotkov

En odmerek cepiva proti novemu koronavirusu prenos virusa zmanjša tudi do 50 odstotkov, so v študiji, objavljeni v sredo, ugotovili britanski raziskovalci, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rezultati študije, ki jo je izvedel britanski urad za javno zdravje, so pokazali, da je med 38 in 49 odstotkov manj verjetno, da bodo posamezniki, ki so prejeli en odmerek cepiv Pfizer ali AstraZeneca, z virusom okužili preostale člane svojega gospodinjstva.

Raziskovalci so širjenje virusa primerjali pri ljudeh, ki so prejeli en odmerek cepiva in se nato najmanj tri tedne kasneje z virusom okužili, in ljudeh, ki niso bili cepljeni.

“Vedeli smo, da cepiva rešujejo življenja, a ta študija je še bolj jasno prikazala, da hkrati zmanjšajo širjenje tega smrtonosnega virusa,” je dejal britanski minister za zdravje Matt Hancock. Rezultate študije je označil za “prekrasno novico”.

“Študija je še dodatno pokazala, da je cepljenje najboljša rešitev za izhod iz pandemije, saj cepiva zaščitijo posameznika in hkrati preprečijo širitev virusa,” je še dejal.

Raziskovalci bodo v prihodnje z novimi raziskavami poskušali ugotoviti, kako na širitev koronavirusa vplivata dva odmerka cepiva in ali cepljenje prav tako zmanjša prenos virusa med splošno populacijo.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije