Čakajo nas močni nalivi, sunki vetra, poplavljanje morja, porast hudourniških voda in sneg …

Ponoči in jutri bo oblačno in deževno. Na Primorskem bo ponoči zapihal okrepljen jugo, tam so možne tudi nevihte z dolgotrajnimi nalivi.

Nad Sredozemljem se nahaja globoko ciklonsko območje z jedrom med Sicilijo in Sardinijo. Ciklon bo v prihodnjih urah, ponoči in jutri potoval preko Italije, v smeri naših krajev. V noči s torka na sredo bodo predvsem v jugozahodni Sloveniji nastajali krajevni in dolgotrajni nalivi. Sunki južnega vetra bodo tam lahko presegali 70 km/h.

Nad Jadranom pihajo okrepljeni vetrovi južnih smeri. Jugo, ki ponekod na Jadranu, v sunkih, krepko presega hitrost 100 km/h, povzroča močno povečano valovanje morja. Zaradi približevanja ciklonskega jedra bo danes zvečer močno povišano plimovanje morja. Morje bo poplavilo nižje ležeče dele obale, napovedujejo na Neurje.si.

FOTO: ARSO

Gladina morja jer močno povišana in še narašča na mareografski postaji Koper je presegla vodostaj 367 cm. Med 20:30 in 23. uro bo morje poplavljalo nižje dele obale v višini med 50 in 70 cm. Na mareografski postaji Koper bo višina morja lahko presegla 370 cm. V tem času bo tudi povišano valovanje morja, pri tem pa bo najbolj ogrožen predel rta Madona v Piranu. V sredo med 7. in 11. uro bo morje ponovno poplavilo nižje dele obal v višini okoli 30 cm.
V noči na sredo lahko ob močnejših nalivih hitro narastejo manjši hudourniški vodotoki, zlasti na območju Slovenske Istre, delu Primorske in v osrednji Sloveniji. Možna bodo razlivanja hudourniških voda, ponekod lahko manjše reke tudi poplavijo.

Obala je pod vodo, so ob 22.00 zapisali na Neurje.si. Zaradi močnega juga in bližine globokega ciklonskega območja je močno povišano plimovanje morja. Agencija RS za okolje je za obalni predel izdala rdeče hidrološko opozorilo!

Obilne padavine

Slovenijo so zajele obilne padavine. Trenutno močneje dežuje v južni, vzhodni in deloma osrednji Sloveniji, vendar se bo glavnina padavin v prihodnjih urah skoncentrirala nad zahodno Slovenijo. Ponoči se bodo iz smeri Istre in Kvarnerja nad zahodno Slovenijo prožile padavine v pasovih. Občasno bodo padavine obilne, vmes bodo ponekod tudi močni in dolgotrajnejši nalivi. Zvečer in ponoči bodo v bližini morja in nad morjem nastajale tudi nevihte. V vzhodni Sloveniji bodo ponoči tudi daljša obdobja suhega vremena.

Sreda bo oblačna in deževna. Zjutraj in dopoldne bodo padavine koncentrirane nad zahodno Slovenijo, čez dan pa se bodo razširile nad vso Slovenijo. Zvečer bodo oslabele in v noči na četrtek postopno povsod večinoma ponehale. Temperature bodo med 6 in 11 °C, ob morju okoli 13 °C.

Predvsem v jugozahodni Sloveniji lahko v torek zvečer in v noči na sredo, zaradi lokalnih močnih in dolgotrajnejših nalivov, močneje narastejo hudourniški vodotoki, potoki in manjše reke. Ob tem lahko lokalno prihaja do razlivanj. Porast vodotokov bo ponoči in jutri opažen tudi drugod po državi.

Meja sneženja najnižja na severozahodu Slovenije

Na severozahodu Slovenije se bo meja sneženja v prihodnjih urah in ponoči gibala nad okoli 900 m nadmorske višine, drugod pa bo med 1300 in 1700 m nad morjem. Eno od odločilnih vlog pri meji sneženja bo odigrala tudi intenziteta padavin. Ob močnejših padavinah lahko sneži tudi za več 100 m nižje kot ob šibkih padavinah. Nad 2000 m nadmorske višine bo zapadlo več decimetrov novega snega.

Obeti

V četrtek bo zmerno do pretežno oblačno. Popoldne bo od juga znova začelo deževati. V petek bo na zahodu oblačno in deževno, na Primorskem bo pihal zmeren jugo. V vzhodnih krajih bo spremenljivo oblačno in večinoma suho. V noči na soboto se bodo padavine razširile tudi proti vzhodu Slovenije. V soboto bo oblačno z občasnim dežjem.

FOTO: Neurje.si, ARSO