Britanski minister za zdravje: Novi sev koronavirusa ušel izpod nadzora

Britanski minister za zdravje Matt Hancock je danes dejal, da se je vlada za ustavitev javnega življenja v jugovzhodni Angliji in Londonu odločila, ker je novi sev koronavirusa ušel izpod nadzora, poročajo tuje tiskovne agencije.

“Ukrepali smo zelo hitro in odločno,” je minister dejal za televizijo Sky News. “Žal je novi sev ušel izpod nadzora. Spraviti ga moramo nazaj pod nadzor,” je dodal.

Britanski premier Boris Johnson je v soboto dejal, da se novi sev očitno prenaša bistveno lažje in je po prvih ugotovitvah “do 70 odstotkov bolj nalezljiv”.

Johnson je zaradi novega seva novega koronavirusa odredil nove omejitve za London in jugovzhodno Anglijo, ki so začele veljati danes. Prebivalci teh območij morajo v skladu z ukrepi ostati doma najmanj do 30. decembra.

Hancock je razmere za Sky News opisal kot “smrtno resne”. Dodal je, da bi se morali zdaj vsi vesti, kot da so okuženi z novim koronavirusom. “To je edini način, da bomo virus spravili pod nadzor,” je dodal.

Velika Britanija je med evropskimi državami, ki jih je pandemija koronavirusne bolezni najhuje prizadela. Po podatkih ameriške univerze Johnsa Hopkinsa so na Otoku doslej potrdili več kot dva milijona okužb z novim koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo več kot 67.000 ljudi. 8. decembra so v državi začeli množično cepljenje prebivalstva proti covidu-19. Johnson je v soboto dejal, da za zdaj ni dokazov, da bi bilo cepivo proti novemu sevu manj učinkovito kot proti ostalim.

Države po pojavu novega seva koronavirusa uvajajo oz. razmišljajo o prepovedi letov

Po Nizozemski je danes tudi Belgija napovedala, da bo prepovedala vse letalske povezave z Veliko Britanijo, potem ko so tam potrdili obstoj seva novega koronavirusa, ki je bolj nalezljiv od sedaj poznanih. Avstrija in Nemčija o podobnem ukrepu še razmišljata, poročajo tuje tiskovne agencije

Države so vse bolj zaskrbljene zaradi novega seva koronavirusa, ki je po navedbah britanskega premierja Borisa Johnsona do 70 odstotkov bolj nalezljiv in je na Otoku že ušel izpod nadzora.

Belgija bo zaradi seva za najmanj 24 ur opolnoči v celoti zaprla svojo mejo z Veliko Britanijo, je sporočil premier Alexander De Croo. Ukrep vpliva tako na letalske kot železniške povezave.

Že pred tem se je za prepoved vseh letov odločila Nizozemska. Kot so sporočili iz vlade, od danes do najmanj 1. januarja velja prepoved vseh letov iz Velike Britanije. Za potezo so se odločili po priporočilu nizozemskega urada za javno zdravje.

Nizozemski urad je sicer sporočil, da so bolj nalezljiv sev že odkrili v naključnih vzorcih na Nizozemskem v začetku decembra. Primer morajo sedaj podrobneje preučiti.

O prepovedi letov medtem razmišlja nemška vlada, ki pa bi obenem prepovedala tudi letalske povezave z Južno Afriko, saj so tudi tam odkrili novi sev. Z ministrstva za zdravje so sporočili, da vlada podrobno spremlja zadevo in da je v stiku z evropskimi partnerji.

V Nemčiji zaenkrat še niso potrdili novega seva, je danes na Twitterju potrdil vodilni virolog pri berlinski bolnišnici Charite Christian Dorsten.

O prepovedi letov razmišlja tudi Avstrija, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Slovenija z Veliko Britanijo trenutno nima neposrednih potniških letalskih povezav.

.

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja