Avstrijsko ustavno sodišče odobrilo pomoč pri samomoru in razveljavilo prepoved naglavnih rut v osnovnih šolah

Bolniki v Avstriji bodo lahko končali življenje s pomočjo drugega, je danes odločilo avstrijsko ustavno sodišče in umaknilo prepoved pomoči pri samomoru. Ob tem je poudarilo, da bo še naprej nezakonito ubiti nekoga na njegovo prošnjo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Na ustavno sodišče se je obrnilo več ljudi. Med njimi sta nepokretni 56-letnik, ki trpi za multiplo sklerozo in ne more narediti samomora brez pomoči, ter zdravnik, ki bi bil pripravljen pomagati ob samomorih, če to zanj ne bi imelo pravnih ali poklicnih posledic.

“Trenutna popolna prepoved samomora s pomočjo krši pravico do samoodločbe,” je odločilo ustavno sodišče. Ob tem je poudarilo, da je treba spoštovati svobodno voljo posameznika, da konča svoje življenje.

Predsednik ustavnega sodišča Christoph Grabenwarter je ob tem poudaril, da so odločitve posameznikov lahko odvisne tudi od zunanjih dejavnikov, kot so finančne razmere in to, kako dobro je poskrbljeno zanje. Zato je po njegovem pomembno, da zakonodaja bolnikom zagotovi ustrezno podporo.

Avstrijsko ustavno sodišče je danes razsodilo, da je prepoved nošnje naglavnih rut v avstrijskih osnovnih šolah protiustavna. Kot so utemeljili avstrijski ustavni sodniki, prepoved velja le za določeno vero, islam, kar je v nasprotju z zahtevo po verski in svetovnonazorski nevtralnosti države.

Prepoved naglavnih rut v avstrijskih osnovnih šolah, kar pomeni do 4. razreda šolanja, je bila sprejeta v času koalicijske vlade med ljudsko stranko in svobodnjaki, ki je bila na oblasti od decembra 2017 do maja lani.

Predsednik avstrijskega ustavnega sodišča Christoph Grabenwarter je danes utemeljil, da načelo enakosti v povezani s pravico do svobode misli, vesti in veroizpovedi upravičuje versko in svetovnonazorsko nevtralnost države, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Prepoved sama sicer izrecno ne omenja islamske naglavne rute, a je iz zakonskih gradiv o šolskem zakonu izražen namen zakonodajalca, da je potrebno konkretno prepovedati nošnjo islamske rute, je še dodal.

Na ustavno sodišču z zahtevo odprave prepovedi naglavnih rut v osnovnih šolah so se obrnili starši dveh otrok, ki potomca vzgajajo po načelih sunitske ali šiitske pravne šole islama.

Prepoved je bila po njihovem mnenju nesorazmeren poseg v versko svobodo in vzgojo ter kršitev načela enakosti, saj je bila prepovedana islamska naglavna ruta, hidžab, judovsko naglavno pokrivalo kipa ali sikhovsko naglavno pokrivalo patka pa ne.

Več iz istega kraja