Search
Close this search box.

Avstrijski parlament enotno za uradno priznanje nemško govoreče skupnosti v Sloveniji

Avstrijski parlament se je na včerajšnji seji z glasovi vseh petih poslanskih skupin zavzel, da naj Slovenija tam živečo nemško govorečo skupnost uradno prizna kot narodno skupnost, so sporočili z Dunaja. V sklepu parlament poziva avstrijskega zunanjega ministra Alexandra Schallenberga k prizadevanjem v tej smeri tako na dvostranski kot evropski ravni.

Za razliko od italijanske in madžarske narodne skupnosti v Sloveniji in tudi od slovenske v Avstriji nemško govoreča skupnost v Sloveniji ni priznana kot avtohtona narodna skupnost, so ob tem spomnili avstrijski poslanci.

Avstrijski parlament je omenjeno zahtevo sicer pred tem nazadnje soglasno potrdil leta 2018, je pa tokratna pobuda skupno že četrta po vrsti.

Prav v torek in včeraj se je na obisku na Dunaju mudil slovenski predsednik Borut Pahor.

V Zvezi kulturnih društev nemško govoreče narodne skupnosti v Sloveniji so tokratni sklep avstrijskega parlamenta danes pozdravili in izrazili veselje, “da je razprava poslancev vseh petih avstrijskih parlamentarnih strank potekala v evropskem duhu”, obenem pa pokazala, da so poslanci seznanjeni z aktualnimi razmerami v Sloveniji.

Kot so izpostavili, so namreč poslanci na seji prisotnega ministra Schallenberga tudi pozivali, naj se pri slovenskih partnerjih zavzema za dodelitev obljubljenih 32.108 evrov. Gre za sredstva, ki jih slovensko ministrstvo za kulturo na javnem razpisu nameni za delovanje nemško govorečih kulturnih društev, zaradi koronavirusne krize pa so zdaj zamrznjena – po mnenju zveze že nesorazmerno dolgo -, kar onemogoča osnovno delovanje društev.

Dogodki