Avstrija za božič zaostruje ukrepe za potovanja z visokim tveganjem za okužbo

Avstrija bo zaradi pandemije covida-19 med božičnimi prazniki zaostrila ukrepe na mejah in letališčih za tiste, ki potujejo v države z visokim tveganjem za okužbo, tudi vse sosednje države. Kot je danes pojasnil avstrijski kancler Sebastian Kurz, je cilj čim bolj omejiti turizem.
mejni prehod vič

Kot je dodal, želijo z doslednim režimom na meji zagotoviti, da turisti ali tisti, ki se bodo vrnili iz tujine, v državo ne bodo vnesli novega koronavirusa, poročajo tuje tiskovne agencije.

Vsi, ki bodo v Avstrijo prišli iz držav s 14-dnevno incidenco višjo od 100 na 100.000 prebivalcev, bodo morali za deset dni v karanteno. Po petih dneh se bodo lahko testirali na novi koronavirus in če bo test negativen, bodo karanteno lahko končali. Ne bo pa več veljala izjema vstopa v državo brez karantene za vse, ki bodo predložili negativen test na novi koronavirus, ki ne bo starejši od 72 ur.

Ukrep bo veljal za vse sosednje države. Med njimi je tudi Slovenija, kjer glede na današnje podatke Evropskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni (ECDC) 14-dnevna incidenca znaša 972.

Kurz je pojasnil, da bo izjema veljala za službene poti in dnevne migrante, ne pa tudi za “silvestrovanja v Pragi ali obisk pri starših na Balkanu”.

Zaposleni za čas karantene in čakanja na izvide testiranj po pisanju časnika Kurier ne bodo upravičeni do odsotnosti z dela, temveč bodo morali tisti, ki bodo za praznike potovali v rizične države, vzeti deset dni dopusta za karanteno.

Tarča ukrepa so predvsem tisti, ki bi za praznike potovali k sorodnikom na Balkanu ali v Turčijo. Ukrepi bodo zaradi pravoslavnega božiča veljali do 10. januarja. Avstrijska vlada želi na ta način preprečiti tretji val epidemije covida-19 po praznikih oz. zlom avstrijskega zdravstvenega sistema, kjer so zaposleni številni z migrantskimi koreninami, še poročajo avstrijski časniki.

Dogodki

Kaj bomo danes jedli?

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije

Več iz istega kraja

Ostani na tekočem

Prijavi se na naše e-novice

Prejmite dnevno sveže ter pomembnejše novice v vaš e-poštni predal.