Avstrija še zaostruje nadzor na svojih mejah

Avstrija namerava v prizadevanjih za zajezitev širjenja novih različic novega koronavirusa s ponedeljkom zaostriti nadzor na mejah z vsemi sosednjimi državami. S tem želijo omejiti potovanja zgolj na najbolj nujna, je danes pojasnil avstrijski notranji minister Karl Nehammer.

Po ministrovih navedbah je potrebno v času pandemije potovanja zmanjšati na “absolutni minimum”. Nadzor na mejah bomo sedaj občutno poostrili, da bi preverjali spoštovanje protikoronskih ukrepov,” je pojasnil po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA.

Da bi preprečili prehajanje meje turistov, bodo izvajali poostren nadzor tudi v avstrijskih smučarskih središčih.

Dunaj je bil pred tem deležen kritik iz Nemčije zaradi rahljanja ukrepov, ki v Avstriji stopajo v veljavo s ponedeljkom, še poroča APA.

Nehammer se je danes o zaostritvi ukrepov na meji po telefonu pogovarjal z nemškim kolegom Horstom Seehoferjem, so sporočili iz notranjega ministrstva. V nadaljevanju se bo na to temo pogovarjal tudi s kolegi iz drugih sosednjih držav.

Avstrija je doslej izvajala okrepljen nadzor na mejah z Madžarsko, Slovenijo, Češko in Slovaško. Na mejah z Nemčijo, Italijo, Švico in Lihtenštajnom pa so avstrijski organi nadzor izvajali le naključno. S ponedeljkom naj bi tudi tam močno poostrili nadzor, navaja APA.

Avstrija je že prejšnji teden napovedala ostrejša pravila za potnike ob vstopu v državo. Tako se morajo vsi, ki vstopajo v državo, registrirati in predložiti negativen test na covid-19. Poleg tega velja obvezna 10-dnevna karantena, ki jo je mogoče ob negativnem testu po petih dneh prekiniti. Od srede bo negativen izvid testa na novi koronavirus ob vstopu v Avstrijo obvezen tudi za dnevne migrante.

Avstrija, kjer so zaradi pandemije novega koronavirusa razglasili že tretjo ustavitev javnega življenja, s ponedeljkom sicer sprošča nekatere omejitve. Ob strogih higienskih ukrepih bodo med drugim znova odprli trgovine, frizerske salone in muzeje.