Vlada in združenja občin dosegla dogovor o povprečnini v višini 725 evrov

Predstavniki vlade in združenj občin so danes dosegli dogovor o povprečnini za leto 2024, in sicer v višini 725 evrov, je na novinarski konferenci dejal premier Robert Golob. Po posebni formuli pa bodo razdelili še 20 milijonov evrov, je dejal minister za finance Klemen Boštjančič.

Kot je dejal Golob, so formulo predlagali v Skupnosti občin Slovenije. “Na ta način bomo dosegli dvoje – v enem delu bomo zajeli dvig stroškov, ki jih imajo občine, na drugi strani pa tudi začeli delati na izravnavi, ker nimajo vse občine enakih bremen oziroma enakih storitev za državljanke in državljane,” je pojasnil Golob.

Temu je pritrdil tudi župan glavnega mesta Zoran Janković, ki v pogovorih sodeloval v imenu Združenja mestnih občin Slovenije. Po njegovih besedah gre za prvi korak, da se v bodoče občine pri določitvi povprečnine upoštevajo naloge, ki jih opravljajo posamezne občine.

Tudi minister Boštjančič je napovedal, da bodo poskušali v naslednjih tednih in mesecih doseči dogovor o spremembi zakona o financiranju občin.

Predstavniki občin so sicer poudarili, da so bili njihovi izračuni stroškov za izvajanje zakonsko določenih nalog višji, zato z višino povprečnine niso zadovoljni, a so obenem priznavali, da je vlada občinam v zadnjih poplavah pomagala z izdatnimi sredstvi, zato so pristali na kompromis.

Dogodki