Search
Close this search box.

V SDS v ocenah izidov referendumov ocenili, da so bili volivci zavedeni

Poslanec SDS Branko Grims ob trenutnih izidih, po katerih referendumi o RTVS, vladi in dolgotrajni oskrbi niso uspeli, močno dvomi, da so se ljudje v celoti zavedali vsebine svojih odločitev. Izglasovali so višje davke, višji rtv-prispevek in ideološki monolit na RTVS ter se odpovedali pravicam iz dolgotrajne oskrbe za vsaj leto dni, je ocenil.

Predstavniki SDS rezultate današnjih referendumov spremljajo na sedežu stranke v Ljubljani, kjer pa ni predsednika stranke Janeza Janše, ki je v tujini. Ta se je za zdaj odzval le na Twitterju, kjer je ocenil, da so ljudje glasovali za misleč, da s tem svoje pravice branijo. “S čim jih lahko ob 99-odstotnem medijskem monopolu zavedejo naslednjič,” se je vprašal.

Glede sprememb zakona o vladi pa je zapisal, da je rezultat prek 40 odstotkov za predlog SDS o zavrnitvi zakona z vidika politično-strankarskih preračunov “čisto OK”. “Ni pa OK z vidika našega skupnega interesa, ni OK za davkoplačevalce, ki jih čakajo od večine podprti novi stroški,” je prepričan.

Na stranki pa so se na prve delne neuradne izide odzvali strankini poslanci.

Tudi Grims je v izjavi za medije ocenil, da je bilo pred referendumi veliko medijskih manipulacij in zavajanj ter napačnih trditev, o čem ljudje v resnici odločajo.

Zahvalil se je vsem, ki so odšli na referendum, še posebej pa tistim, ki so glasovali proti trem zakonom in za to, “da bi bila Slovenija bogatejša, uspešnejša, pluralna in da bi imeli pravice iz trajnostne oskrbe”. V takih razmerah se moramo po njegovih besedah vprašati, kakšne so razmere v Sloveniji, da se je “namesto o vsebini uspelo preko medijev kanalizirati razpravo v ideologijo in osebne predsodke, kdo je za tega in kdo je za onega, namesto da bi se ljudje odločali, kaj je zanje bolje, kaj je bolje za njihovo denarnico”. “In potem ni čudno, če so razmere v Sloveniji vse bolj podobne tistim iz Nemčije leta 1933,” je še dodal.

Kot je Alenka Jeraj dejala glede novele zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), je ta podobna ureditvi iz 90. let prejšnjega stoletja, ki je povzročila kaos in težave na RTVS. “Po zakonu leta 2005 se je to uredilo, vendar smo bili vsakokrat, ko je bila na oblasti desna vlada, priča izrednim razmeram. Takrat so vpili o cenzuri, pritiskih na novinarje, prevzemu RTVS in podobno. To kaže na to, da je naš medijski prostor močno nagnjen v levo in se ne dopušča pluralnosti,” je dejala Jerajeva.

Po njenih besedah z manipulacijo, da se z zakonom umika politiko z RTVS, v resnici skozi stranska vrata na RTVS prihaja vladna politika. Zahvalila se je vsem, ki so glasovali proti noveli. “Žal nas je bilo premalo in tako dobivamo popolnoma politično Golobovo televizijo, ki bo preko višjega prispevka financirana s strani državljank in državljanov,” je dejala in ocenila, da se “z današnjim dnem močno oddaljujemo od demokratičnih standardov na področju medijev”.

Poslanec Zvonko Černač pa je ocenil, da ljudje zaradi rezultatov niso nič pridobili, bodo pa številni izgubili pridobljene pravice, in sicer bodo največ izgubili najšibkejši – starejši, invalidi oziroma tisti, ki potrebujejo pomoč drugih, “ker se jim najmanj za leto dni zamikajo pravice iz zakona o dolgotrajni oskrbi”. Pri tem zakonu je bilo po njegovih besedah s strani vladnih predstavnikov tudi največ laži in manipulacij. Ljudi so strašili z izgubo obstoječih pravic, “številni pa so zaradi lažne propagande vladnih strank mislili, da z glasom za glasujejo za ureditev področja, ki je bilo urejeno z zakonom, ki je bil sprejet pred letom dni”.

Izgubljajo tudi denarnice ljudi, saj bodo morali preko višjih davkov ljudje financirati ministrske stole političnih poražencev, ki jih volivci aprila niso izvolili v parlament. Prav simbolično bo jutri vladna koalicija sprejela zakon, ki odpravlja zakon o dohodnini prejšnje vlade, ki je prinesel postopno znižanje davkov in posledično dvig plač za vse,” je še dodal.

Volivci so danes odločali, ali naj se uveljavijo spremembe zakona o vladi, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi in novela zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS), kot jih je sprejel državni zbor. Slednji sicer ne govori o prispevku za RTV, pač pa o drugačnem upravljanju RTVS.

S podpisi volivcev podprto zahtevo za razpis referendumov je vložila stranka SDS. Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volilnih upravičencev. Delni neuradni izidi po skoraj vseh preštetih glasovnicah kažejo, da so volivci na referendumih vse tri zakone potrdili z večinskim glasovanjem za.

Dogodki

Poslanec SDS Branko Grims ob trenutnih izidih, po katerih referendumi o RTVS, vladi in dolgotrajni oskrbi niso uspeli, močno dvomi, da so se ljudje v celoti zavedali vsebine svojih odločitev. Izglasovali so višje davke, višji rtv-prispevek in ideološki monolit na RTVS ter se odpovedali pravicam iz dolgotrajne oskrbe za vsaj leto dni, je ocenil.