V osmih občinah bodo znova dobili župana s polnim mandatom, med drugim tudi v Dravogradu

Osem slovenskih občin začasno, do izvolitve novega župana, vodijo podžupani, ker je županom iz takšnega ali drugačnega razloga predčasno prenehal mandat. Šest jih je tako odšlo med ministre in poslance, eden je umrl, ena županja je postala direktorica. Ponekod bi lahko takoj izpeljati nadomestne volitve, a so raje smiselno počakali na redne.

Zakon o lokalni samoupravi določa, da se v primeru, ko županu preneha mandat, v občini izvede predčasne volitve, do takrat pa občino vodi podžupan. Če tega ni, občino vodi član občinskega sveta, ki ga določi župan, v primeru, da ga ne določi, pa najstarejši član občinskega sveta.

Trenutno podžupani vodijo osem slovenskih občin. V občini Kostanjevica je junija, po smrti župana Ladka Petretiča, vodenje občine prevzel podžupan Robert Zagorc. Občino Dravograd od septembra, ko je prejšnja županja Marijana Cigala odšla za direktorico tamkajšnjega zdravstvenega doma, vodi podžupan Anton Preksavec.

FOTO: Knmedia. Anton Preksavec na prireditvi Zlata jesen

V ostalih občinah je do zamenjav prišlo, ker so župani po aprilskih parlamentarnih volitvah postali bodisi poslanci bodisi ministri. V občini Borovnica je podžupan Peter Črnilogar vodenje občine prevzel, ker je dotedanji župan Bojan Čebela v poslanskih klopeh nadomestil predsednika Gibanja Svoboda in premierja Roberta Goloba.

V občini Tolmin je vodenje občine prevzela podžupanja Maša Klavora, ker je bil župan Uroš Brežan imenovan za ministra za okolje in prostor. V Murski Soboti je posle župana Aleksandra Jevška, ki je v Golobovi vladi postal minister za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, prevzel podžupan Zoran Hoblaj.

V Lendavi je posle od Janeza Magyarka, ki je bil izvoljen za poslanca na listi SDS, prevzel podžupan Ivan Koncut. V Tržiču naloge župana Boruta Sajovica, ki je postal poslanec na listi Gibanja Svoboda, opravlja podžupan Dušan Bodlaj, v Žireh, kjer je župan Janez Žakelj postal poslanec na listi NSi, pa podžupan Jože Stanonik.

Zakon določa, da se po prenehanju mandata županu v občini izvede predčasne volitve, ki jih po navedbah Združenja občin Slovenije občinska volilna komisija razpiše najpozneje v 15 dneh po ugotovitvi občinskega sveta o prenehanju mandata, opravijo pa se lahko najprej v 40 dneh od dneva razpisa volitev. Določa pa tudi, da volitev ni treba razpisati, če je do poteka mandata manj kot šest mesecev, razen če se občinski svet odloči drugače.

Ker so mandati nekaterim županom v vseh osmih omenjenih občinah prenehali maja letos ali pozneje, ko je bilo že jasno, da bodo lokalne volitve jeseni, v nobeni od občin niso začeli postopkov za predčasne volitve in so sklenili počakati na redne volitve, kar kot smiselno ocenjujejo tudi na ministrstvu za javno upravo in Združenju občin Slovenije.

Če bi v omenjenih osmih občinah občinske volilne komisije začele postopke za predčasne volitve župana, bi namreč ob razpisu rednih volitev, ki so bile razpisane julija, vzporedno tekla dva volilna procesa za izvolitev istega funkcionarja, pravijo na ministrstvu.

V združenju občin dodatno opozarjajo, da bi lahko v nekateri občinah, ki so ostale brez župana, ob upoštevanju najkrajših rokov za izvedbo predčasnih volitev, te potekale že julija, kar pa bi pomenilo, da bi v občini župana v enem letu volili dvakrat. “Pri tej zadevi zagovarjamo načelo ekonomičnosti, saj menimo, da bi bila izvedba dvojih volitev v enem letu predraga, sploh v času, ko se tudi občine soočajo s težavami zaradi draginje,” so navedli za STA.

Pripravil Aleš Kocjan