Search
Close this search box.

Sindikati zdravstva in socialnega varstva v pričakovanju vladnega protipredloga za pogajanja

Sindikati zdravstva in socialnega varstva danes pričakujejo vladni predlog glede zvišanja plačnih razredov za vse skupine, po napovedih vladne strani tudi za zdravnike. Pogajanja bodo nadaljevali v sredo, zdravniški sindikat Fides, s katerim se bo vlada pogajala ločeno, pa se medtem še naprej pripravlja na stavko 19. oktobra.
Fotografija je simbolična

Po drugem krogu pogajanj minuli teden je minister za zdravje Danijel Bešič Loredan pojasnil, da je osnovni cilj pogajanj z vsemi sindikati zdravstva in socialnega varstva, kamor so povabljeni tudi zdravniški sindikati, da se uredijo plačna nesorazmerja, porušena z dogovorom novembra lani, ki je prinesel višje plače delu zaposlenih v zdravstvu in socialnem varstvu.

Predlog, ki ga bo vladna stran pripravila in danes do 15. ure posredovala sindikatom, bo vključeval tudi plače zdravnikov, saj ti z omenjenim dogovorom iz novembra lani niso bili deležni plačnih dvigov. Marsikatera vodilna medicinska sestra pa ima zdaj višji plačni razred kot zdravnik specialist, kar je nedopustno, je minuli teden dejal minister. Sicer bodo po njegovih besedah za plače mladih zdravnikov predlagali dvige za več plačnih razredov kot za zdravnike specialiste.

Sicer pa bo vlada po ministrovih zagotovili že v tem tednu sprejela tudi izhodišča oz. odgovor na stavkovne zahteve Fidesa, s katerim se bo pogajala ločeno. Upa, da se bodo lahko sestali že do konca tedna.

V Fidesu namreč vztrajajo pri zahtevi po izstopu iz enotnega plačnega sistema, a možnost kratkoročne rešitve vidijo tudi v odpravi plačnih nesorazmerij, a ne šele v spomladanskem času, je minuli četrtek izpostavil predsednik zdravniškega sindikata Konrad Kuštrin.

A kot je poudaril, tudi za odpravo plačnih nesorazmerij zahtevajo ločena pogajanja, saj je zadnje srečanje po njegovih besedah dokazalo, “da se ni mogoče pogajati hkrati o zahtevah več poklicnih skupin, tako zaradi interesnih razlik kot zaradi množice ljudi, ki tam sodeluje”.

Medtem ko čakajo na vladni protipredlog oz. pogajalska izhodišča, pa se v Fidesu intenzivno pripravljajo na stavko, začetek katere je napovedan za 19. oktober.

Vlada izstopu zdravništva iz enotnega plačnega sistema sicer nasprotuje, si pa po besedah Bešiča Loredana želijo, da bi s sindikati v zdravstvu dogovor dosegli čim prej in bi se takoj zatem začeli pogajati o sistemskih spremembah plačnega sistema v javnem sektorju. V sklopu tega bi lahko bila tudi ena od možnosti, da bi posamezne skupine obravnavali ločeno, je dejal minister.

Vendar pa se, ne le na pogajanjih z zdravniškim sindikatom, zapleta tudi na pogajanjih s sindikati zdravstva in socialnega varstva, ki so sredina pogajanja zapustili razočarani. Po ministrovih besedah so se na drugem krogu pogajanja “vrteli okoli plačnih skupin J in E3“. Pri slednji gre za medicinske sestre, ki so novembra lani že dobile višje plače, glede na vladna izhodišča pa minister mandata za pogajanje o tem nima. V sindikatih vztrajajo, da je glede na novembra sklenjeni sporazum to predmet aktualnih pogajanj in so tako v pričakovanju novega vladnega protipredloga.

Dogodki

Sindikati zdravstva in socialnega varstva danes pričakujejo vladni predlog glede zvišanja plačnih razredov za vse skupine, po napovedih vladne strani tudi za zdravnike. Pogajanja bodo nadaljevali v sredo, zdravniški sindikat Fides, s katerim se bo vlada pogajala ločeno, pa se medtem še naprej pripravlja na stavko 19. oktobra.