Rezultate lokalnih volitev bomo spremljali v živo: Do 13. ure skupno 68 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

V Sloveniji potekajo osme lokalne volitve v zgodovini samostojne države. Ob 7. uri se je odprlo 3245 volišč, na katerih volivci odločajo, kdo bo v prihodnjih štirih letih vodil 212 slovenskih občin. Poleg županov bodo volili tudi člane mestnih svetov in ponekod tudi svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Do 11. ure je po podatkih občinskih volilnih komisij volilo 201.961 oz. 12 odstotkov volilnih upravičencev. V mestnih občinah je bila udeležba 10,02-odstotna. Najvišja je bila udeležba v občini Jezersko, 26,33 odstotka, najnižja v občini Horjul, 6,86 odstotka. Med mestnimi občinami je bila najvišja v Kopru, 13,02 odstotka, najnižja v Ljubljani, 8,80 odstotka.

Do 13. ure skupno 68 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka v soboto do danes do 13. ure prejela 68 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka. Od tega inšpektorat za notranje zadeve obravnava 19 zadev, za katere obstaja sum, da gre za kršitev volilnega molka, je objavilo ministrstvo za notranje zadeve.

Največ obravnavanih zadev se nanaša na domnevne kršitve volilnega molka s spornimi objavami in vsebinami na družbenih omrežjih, sledi pošiljanje sporočil SMS in e-poštnih sporočil. Največ obravnavanih prijav so prejeli iz gorenjske in osrednjeslovenske regije. Za preostalih 49 obvestil je bilo ugotovljeno, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka.

Pred današnjimi lokalnimi volitvami, na katerih volivci izbirajo nove župane in člane občinskih svetov, se je v soboto opolnoči uradno zaključila volilna kampanja, veljati je začel volilni molk, ki ga je treba spoštovati še danes do 19. ure, ko se bodo zaprla vsa volišča po državi. Rezultate volitev pa bomo v živo spremljali tudi na spletnem portalu Koroških Novic.

Od 19. ure naprej bomo rezultate lokalnih volitev spremljali v živo tudi na portalu Koroške Novice, kjer boste lahko dogajanje in štetje glasovnic spremljali za vsako od treh dolin posebej, za Mežiško dolino, Dravsko dolino in Mislinjsko dolino.

Pri tem naj še omenimo, da je za kršitve volilnega molka so predvidene globe od 700 do 3000 evrov za organizatorja volilne kampanje, od 300 do 600 evrov za odgovorno osebo organizatorja volilne kampanje, od 250 do 500 evrov za pravno osebo ter od 150 do 250 evrov za posameznika.

Prijave domnevnih kršitev volilnega molka je Operativno-komunikacijski center Generalne policijske uprave sprejemal danes od polnoči do 7. ure, od 7. do 19. ure pa jih sprejema dežurna služba Inšpektorata RS za notranje zadeve, in sicer na telefonski številki 080 21 13.

Vir: STA