Tudi po približno polovici preštetih glasovnic večinska podpora vsem trem zakonom

Po približno polovici preštetih glasovnic kaže, da bodo uveljavljeni vsi trije zakoni, o katerih so volivci odločali na današnjih referendumih. Pri noveli zakona o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in spremembah zakona o dolgotrajni oskrbi je podpora presegla 60 odstotkov. Nekoliko manjša, približno 55-odstotna, pa je pri spremembah zakona o vladi.

Podpora zakonom je še nekoliko višja, kot je kazalo po prvih preštetih glasovnicah. Tako je za novelo zakona o RTVS po delnih neuradnih izidih po približno polovici preštetih glasovnic glasovalo 61,6 odstotka, proti pa 38,4 odstotka.

Spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi je podprlo 61 odstotkov, proti je glasovalo 39 odstotkov. Pri spremembah zakona o vladi je glas za uveljavitev zakona oddalo 55,3 odstotka, proti pa 44,7 odstotka.

Volivci so danes odločali, ali naj se uveljavijo spremembe zakona o vladi, spremembe zakona o dolgotrajni oskrbi in novela zakona o RTVS, kot jih je sprejel državni zbor. S podpisi volivcev podprto zahtevo za razpis referendumov je vložila stranka SDS.

Zakon je na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volilnih upravičencev. Glede na zadnje podatke o številu volivcev mora tokrat proti uveljavitvi vsakega izmed zakonov glasovati 338.869 volivcev.

Do 19. ure 32 obvestil o domnevnih kršitvah volilnega molka

Dežurna služba notranjega ministrstva je od začetka volilnega molka, ki je pred današnjimi referendumi začel veljati v soboto, do 19. ure danes prejela 32 obvestil o domnevnih kršitvah. Inšpektorat za notranje zadeve jih obravnava deset, največ jih je povezanih s spornimi vsebinami na družabnih omrežjih, objavah na televiziji in spletnih medijih.

Kot so pojasnili na ministrstvu za notranje zadeve, so pri 22 obvestilih ugotovili, da se nanašajo na zadeve, ki so že v obravnavi ali pa niso povezane s kršitvami volilnega molka.

Dogodki

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije