Preverite, kateri od sodelujočih kandidatov za župansko funkcijo najbolj ustreza vašim stališčem

Po aprilskih državnozborskih in predsedniških volitvah nas čakajo še lokalne volitve. V iniciativi Glas ljudstva tudi v jesenskih mesecih po vsej Sloveniji spodbujajo aktivno državljanstvo, pozivajo k volilni udeležbi, vse kandidate in kandidatke pa pozivajo k vsebinskim opredelitvam do ključnih vprašanj.

V iniciativi Glas ljudstva smo prepričani, da mora politika boljše prihodnosti intenzivno sodelovati s civilno družbo ter delovati glede na dejanske potrebe in zahteve javnosti ter v dobrobit ljudi in okolja. S tem namenom smo že za državnozborske in predsedniške volitve oblikovali Volitvomat – preprosto spletno orodje, s katerim so volivke in volivci preverjali, v kolikšni meri se njihova stališča skladajo s stališči političnih strank in kandidatov_k, ki so se odzvali pobudi Glas ljudstva in prispevali odgovore na nekatera ključna vprašanja. Volitvomat je pred državnozborskimi volitvami izpolnilo več kot 100.000 posameznikov in posameznic, pred predsedniškimi pa več kot 50.000, kar kaže, da ljudje želijo poznati vsebinske opredelitve kandidatov in kandidatk, med katerimi izbirajo”, so zapisali v sporočilu za javnost.

Enako orodje so pripravili tudi za lokalne volitve. V sodelovanju z organizacijami in posamezniki iz vse Slovenije so zbrali več stališč, ki preverjajo prepričanja kandidatov in kandidatk za župane in županje na področjih, ki so za ljudi, ki živimo v Sloveniji, izredno pomembna. 

Danes so lokalne Volitvomate tudi objavili na spletni strani www.volitvomat.si. Po tem, ko volivci in volivke izberejo svojo občino, v Volitvomatu najdejo zbrane trditve, na katere lahko podajo svoj odgovor. Na podlagi rezultatov izvejo, kateri od sodelujočih kandidatk ali kandidatov za župansko funkcijo najbolj ustreza njihovim stališčem, lahko pa tudi podrobneje raziščejo, na katerih točkah so razhajanja največja in zakaj. Vprašanja so navezali na najrazličnejša področja, nobena od zapisanih trditev pa ne predstavlja stališč iniciative Glas ljudstva.

V lokalnih Volitvomatih trenutno najdete odzive 124 kandidatov in kandidatk za župane in županje, odgovori preostalih še prihajajo. V občinah, kjer se kandidati ter kandidatke (še) niso odzvali njihovemu vabilu pa vabijo, da jih k izpolnjevanju pozovejo tudi volivke in volivci sami. 

Besedilo: Mojca Žerak za Glas ljudstva 

Več iz istega kraja

Več iz iste kategorije