Search
Close this search box.

Na kongresu Gibanja Svoboda o združitvi z LMŠ in SAB, lokalnih volitvah in referendumih

Stranke Gibanje Svoboda, LMŠ in SAB so se po uradni združitvi na kongresu v Mariboru združile še simbolno. Trije predsedniki strank so združitev označili kot pomembno za prihodnost Slovenije. Ob tem so poudarili, da obisk ministrov in poslancev Svobode v Mariboru pomeni, da vlada na to mesto ne bo pozabila.

Od danes naprej so stranke Gibanje Svoboda, SAB in LMŠ v eno družino povezane ne le legalno, pač pa tudi na simbolni ravni, je po kongresu dejal prvak stranke in premier Robert Golob.

Združitev je po njegovih besedah pomembna ne le, ker so želeli povezati razdrobljene politične sile na levi sredini, pač pa tudi, ker so lahko s politično izkušenimi kadri hitro oblikovali novo vlado, ki je učinkovita in se hitro odziva na energetsko in draginjsko krizo.

Združitev sta pozdravila tudi oba podpredsednika Gibanja Svoboda Urška Klakočar Zupančič in Matej Arčon ter nekdanja predsednika LMŠ in SAB Marjan Šarec in Alenka Bratušek. Slednja je poudarila, da gre pri združitvi za zgodovinsko priložnost, saj da so levosredinske vlade v Sloveniji doslej sprejemale najboljše odločitve. “Seveda je bilo v začetku nekaj deljenja na naše in vaše, a je tega vedno manj,” je poudarila in dodala, da so se člani vseh treh strank povezali ob pripravah na lokalne volitve.

Šarec je spomnil, da se je sodelovanje med strankami začelo že pred aprilskimi volitvami v DZ in da so skupaj pripomogli k odpravi mračnjaškega obdobja zadnjih dveh let vlade prvaka SDS Janeza Janše.Ko nas je Golob pozval k sodelovanju oz. združitvi strank, je bil odgovor na dlani,” je poudaril. Vse tri stranke po njegovih besedah namreč premorejo človeški kapital in potencial.

Ob tem so v stranki pojasnili, da so vsi člani LMŠ in SAB ob združitvi samodejno postali člani Gibanja Svoboda.

Stranko, nastalo v začetku letošnjega leta, sicer čez dober teden čakajo tudi prve lokalne volitve. Po Golobovih besedah je tako današnji kongres tudi priložnost za strnitev vrst pred volilnimi nedeljami, ki Slovenijo čakajo v naslednjih tednih.

Tako po besedah prvaka Gibanje Svoboda tudi kraj današnjega kongresa ni naključje. “Če so vse ostale vlade Maribor do sedaj pustile na cedilu, ga mi ne bomo,” obljublja premier. “Stojimo z Mariborom in želimo, da se Maribor prebudi ali pa obudi iz tega letargičnega stanja, v katerem se je znašel po razpadu bivše države,” zatrjuje.

Po kongresu se je tako Golob pred staro trto v Mariboru srečal tudi z županskima kandidatoma za Maribor in Ruše Vojkom Flisom in Darkom Knezom. Pozno popoldne se bo Golob srečal tudi z zreškim kandidatom za župana Vladimirjem Kukavico in kandidatom v občini Slovenska Bistrica Ljubom Polesom.

Beseda pa je na kongresu tekla tudi o glasovanju na referendumih, ki bo 27. novembra. Koalicija bo na njih poskušala ubraniti tri svoje zakone, in sicer zakon o vladi, o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in o dolgotrajni oskrbi. Golob je že v nagovoru kongresu dejal, da bodo volivci s tem glasovanjem ob zaključku supervolilnega leta prvaku SDS Janezu Janši povedali, da “ga imajo dovolj in naj gre v penzijo“.

Kot je še poudaril v izjavi za medije po kongresu, so prepričani, da bo tudi rezultat glasovanja jasen. “Verjamem, da bi si večina Slovenk in Slovencev želela, da bi tudi prvak SDS to razumel na pravi način, ampak zgodovina včasih tudi uči drugače, tako da se bomo pustili presenetiti,” ocenjuje.

O tem, kako bodo razumeli sporočilo volivcev, če bo rezultat drugačen, pa je Golob na več novinarskih vprašanj odgovoril, da je trenutna vlada demokratično izvoljena in ima trdno koalicijsko večino, opozicija pa da se poslužuje referendumov zgolj z namenom preprečiti vladi, da začne učinkovito opravljati svoje delo.

Dogodki

Stranke Gibanje Svoboda, LMŠ in SAB so se po uradni združitvi na kongresu v Mariboru združile še simbolno. Trije predsedniki strank so združitev označili kot pomembno za prihodnost Slovenije. Ob tem so poudarili, da obisk ministrov in poslancev Svobode v Mariboru pomeni, da vlada na to mesto ne bo pozabila.