Search
Close this search box.

Mestno občino Slovenj Gradec bo tudi prihodnja štiri leta vodil Tilen Klugler

Mestno občino Slovenj Gradec bo tudi prihodnja štiri leta vodil Tilen Klugler, saj na tokratnih volitvah ni imel protikandidata. Ne glede na to se je Klugler, ki je kandidiral s podpisi volivcev, v predvolilni kampanji podal med ljudi, tudi s svojo listo. Prepričan je, da bodo z ekipo poskrbeli za še en dober, razvojno naravnan mandat.

Tilen Klugler Mestno občino Slovenj Gradec vodi od leta 2018, ko je v drugem krogu slavil proti dotedanjemu županu Andreju Času. V zadnjih štirih letih je danes 46-letni Klugler uspešno zaključil nekatere že prej zastavljene projekte, med drugim gradnjo bazenskega kompleksa in bloka neprofitnih stanovanj.

“Največji dosežek je to, da smo uresničili vse obljube, ki smo jih dali, in da smo dodali še kakšno alinejo,” je v oceni minulega mandata dejal za STA. Zadovoljen je tudi, da so sredstva občinskega proračuna dvignili na več kot 40 milijonov in okrepili črpanje iz različnih virov ter tako izvedli vrsto naložb. “Ob tem pa smo ohranili vse druge dejavnosti, ki so bile financirane že prej,” je spomnil Klugler.

S sodelavci na občini je izpeljal tudi participativni proračun, zagnal pomembne prostorske naložbe v šolske prostore in izvedel širitev poslovne cone v Pamečah. Mesto je v minulih štirih letih dobilo tudi veliko novih stanovanj, obeta se jih še nekaj, prav tako se obeta dograditev zdravstvenega doma.

Ni pa Kluglerju uspelo v prostor umestiti slovenjgraške južne obvoznice. Tudi zato si želi, da bi na državni ravni nekatere aktivnosti, še posebej na področju prostorskega umeščanja, potekale hitreje in da bi različne ustanove delovale bolj usklajeno. Posledično bi bili tudi rezultati na lokalni ravni doseženi hitreje, pravi.

Med najpomembnejše projekte novega mandata uvršča spremembo občinskega prostorskega načrta z vizijo razvoja občine v naslednjih desetletjih. Med drugim je napovedal tudi nov vrtec v Pamečah, višjo pomoč ob rojstvu otrok, modernizacijo igrišč na podeželju, podporo turističnemu razvoju na območju Jenina in nadaljnjo podporo razvoju podjetništva.

Ob prevzemu vodenja občine pred štirimi leti je Klugler poudaril, da bodo njegova vrata v Rotenturnu, kjer ima prostore občinska uprava, odprta za vse. Da je z dostopnostjo za občane uspel, sta pokazali tudi anketi agencije Ninamedia, v katerih je bil zadnji dve leti najbolje ocenjen med vsemi župani slovenskih mestnih občin.

Župansko kandidaturo je tudi za tokratne volitve vložil kot neodvisni kandidat s podpisi volivcev. Javno so mu podporo izrazili v Gibanju Svoboda in SD. S somišljeniki je sestavil tudi kandidatno Listo župana Tilna Kluglerja, na prejšnjih volitvah je to bila lista Povezujemo za SG!

Z Listo župana Tilna Kluglerja, na kateri so trije aktualni svetniki, si želijo na današnjih volitvah doseči kar najboljši uspeh. “Zagotovo pa se bodo svetniška mesta tokrat razporedila nekoliko drugače kot na zadnjih volitvah, saj je število list, ki se potegujejo za mestni svet, precej manjše,” je ocenil Klugler.

Za člane mestnega sveta v Slovenj Gradcu je tokrat kandidature vložilo šest strank in dve listi, poleg Kluglerjeve še Slovenjegraška lista za mesto in vas ter Gibanje Svoboda, SD, Levica, SDS, NSi in Piratska stranka Slovenije.

V iztekajočem se mandatu je v 25-članskem mestnem svetu največ svetnikov, to je pet, imela stranka SD, DeSUS je imel tri svetnike, prav toliko tudi Slovenjegraška lista za mesto in podeželje, ki se po novem imenuje Slovenjegraška lista za mesto in vas. Po dva občinska svetnika so imeli SDS, Lista Andreja Breznika in lista Povezujemo za SG!, po enega SNS, SLS, Lista Borisa Raja, NSi in LMŠ, v mestnem svetu pa so bili še trije samostojni svetniki.

Tilen Klugler s štiriletnimi županskimi izkušnjami v nov mandat (biografija)

Tilen Klugler se je rodil 2. aprila 1976 v Slovenj Gradcu. Po srednji elektrotehniški šoli je študij nadaljeval v Ljubljani in pridobil naziv diplomirani upravni organizator. Po študiju je civilno služenje vojaškega roka opravil na Centru za socialno delo v Slovenj Gradcu.

Poklicno pot je začel leta 2001 na Mestni občini Slovenj Gradec, kjer je bil zaposlen vse do leta 2009. V tem času je opravljal različna dela, med drugim je bil komunalni inšpektor in pol leta tudi vršilec dolžnosti direktorja občinske uprave.

Leta 2009 je postal direktor občinskega javnega zavoda Spotur Slovenj Gradec, ki izvaja dejavnosti na področju športa, turizma, mladinskih dejavnosti in sociale ter upravlja z nekaterimi športnimi objekti v mestu.

Leta 2018 je prvič kandidiral za župana in v drugem krogu slavil proti dotedanjemu županu Andreju Času. Skupno pa je kot takrat najmlajši kandidat premagal tri protikandidate.

Nikoli ni bil član kakšne politične stranke. Za župana je tako na prejšnjih volitvah kot tokrat kandidiral s podpisi volivcev, so pa njegovo kandidaturo obakrat podprle nekatere politične stranke.

Pred štirimi leti so njegovo kandidaturo v prvem krogu podprle SD, SMC in DeSUS ter neodvisni listi Povezujemo za SG! in Lista Borisa Raja. Pred drugim krogom je dobil še podporo občinskega odbora SLS. Tokrat pa so njegovo župansko kandidaturo javno podprli v Gibanju Svoboda in SD.

Ne glede na to Klugler poudarja, da si v novem mestnem svetu še naprej želi, da bi vsi, ne glede na politično pripadnost, delovali in sprejemali odločitve v dobro prebivalcev Mestne občine Slovenj Gradec. Zato je že pred volitvami napovedal, da koalicije v mestnem svetu po volitvah ne bo.

Klugler je oče dveh otrok in z družino živi v hiši na Legnu, na obrobju mesta. Čeprav je velik ljubitelj športa in je v preteklosti aktivno treniral rokomet, ki je od nekdaj eden vodilnih športov v koroškem mestu, pa po štirih letih županovanja pravi, da mu časa za šport in redno rekreacijo enostavno zmanjkuje. Najde ga za kakšno smučanje, kolo ali sprehod, sicer pa uživa na morju in rad kampira.

Dogodki

Mestno občino Slovenj Gradec bo tudi prihodnja štiri leta vodil Tilen Klugler, saj na tokratnih volitvah ni imel protikandidata. Ne glede na to se je Klugler, ki je kandidiral s podpisi volivcev, v predvolilni kampanji podal med ljudi, tudi s svojo listo. Prepričan je, da bodo z ekipo poskrbeli za še en dober, razvojno naravnan mandat.